Algemeen

Oud hout is waardevol

Sloophout wordt ondergewaardeerd. Toch is de kwaliteit vaak zodanig, dat kozijnen, deuren en ramen hergebruikt kunnen worden. Balken en vloerdelen vinden al hun weg naar monumentenpanden en consumenten. De tweedehands houthandel is echter nog niet ingericht op de markt voor kozijnen, deuren en ramen. Meestal gaat het hout in de versnipperaar en wordt het gebruikt als grondstof voor vezelplaat of brandstof voor energiecentrales. Hergebruik scoort echter beter op de milieuladder. Daarom heeft de Stichting Bos en Hout een onderzoek verricht naar de mogelijkheden voor hergebruik, in opdracht van de Stichting Doen.

Nederland heeft 25 tot 30 tweedehands houthandelaren, constateert de Stichting Bos en Hout (SBH). Zij zouden meer kunnen samenwerken en de toepassing van tweedehands hout bevorderen. Een gezamenlijke campagne zou het imago kunnen verbeteren. Samen zouden zij ook een voorraadsysteem op kunnen zetten, bijvoorbeeld met gebruik van internet. De SBH stelt vast dat het hergebruik van sloophout vraagt om een mentaliteitsverandering. Dat begint bij de architect, daarna komen de aannemer en de woningbouwcorporaties. Zij moeten doordrongen worden van de waarde van sloophout. Daarnaast stelt de SBH voor om het BTW-tarief op tweedehands hout te verlagen en een verwijderingsbijdrage in te voeren voor nieuw hout.

De SBH suggereert dat gebruikt hout wel eens milieuvriendelijker zou kunnen zijn dan FSC-gecertificeerd nieuw hout. Een verplicht bouwstoffenonderzoek, voorafgaand aan de sloopvergunning, zou daar duidelijkheid over kunnen verschaffen. Volgens de SBH remt de promotie door de overheid van ‘groene stroom’ het hergebruik van hout. De overheid maakt het goedkoper om hout te verbranden dan te hergebruiken, terwijl hergebruik toch hoger op de milieuladder staat.

Toch zijn er voorbeelden waarbij tweedehands hout met succes is toegepast. In het rapport staan voorbeelden. De SBH hoopt dat zij worden nagevolgd, want oud hout is een waardevol materiaal.
Build for Life