Algemeen

Beschermend omhulsel voor bedrading

Bij bedrijven schept de afdeling automatisering vaak om de zoveel tijd orde in het woud van kabels en snoeren. Maar de chaos groeit daarna weer vrolijk aan, tot het volgende bezoek van de Arbeidsinspectie. In principe horen al die snoeren en kabeltjes in keurige kabelgoten langs muren en bureaupoten, maar als aanvulling daarop bestaan flexibele omhullingen. Voorbijgaand aan de bestaande systemen op dit gebied vroeg een bedrijf uit Hongkong in Nederland patent aan op een beschermend omhulsel voor elektrische bedrading.

Het Chinese systeem bestaat uit een lange rolbuis waarvan de langsnaad opengedrukt kan worden met een speciaal hulpstuk. Het octrooi spreekt over “longitudinale vrije randen die ten opzichte van elkaar onvergrendeld zijn, maar daarentegen naar buiten toe geëxpandeerd en naar binnen toe teruggetrokken kunnen worden”. De kunststof rolbuis heeft dwars op de lengterichting een groot aantal inkepingen in de zijden van de langsnaad. Ze worden afgewisseld met rechthoekige openingen die juist niet tot de naad doorlopen. Deze combinatie verleent de buis een grote flexibiliteit.

Voor het inbrengen van een bundel kabels is een buisvormig inbrenghulpstuk ontworpen, met een platte geleidingskop in de vorm van de rugvin van een vis. Het hulpstuk bestaat uit twee delen die tegen elkaar worden geklemd met een veer. Het gaat open door het samenknijpen van twee uitsteeksels, waarna het om een bundel kabels kan worden geklemd. De kabels komen vervolgens in de rolbuis door de voorkant van de geleidingskop aan het ene uiteinde van de buis in de langsnaad te drukken en het hulpstuk daarna in de richting van het andere uiteinde te bewegen.
Build for Life