Algemeen

Antieke look terug bij vloeren

Het zijn de uitersten in vloeren die elkaar raken bij interieurleverancier De Graaf in Vlaardingen. Een vloer uit authentieke zeventiende eeuwse planken; uit oude panden gehaald en bewerkt voor hergebruik. En laminaat met een bedrukte folie die voorgeeft dat de vloer reeds eeuwenlang druk is belopen. Beide producten vinden steeds meer afzet. Voor directeur S. de Graaf staat het inmiddels vast dat de ‘antiek look’ weer terugkomt.

De Vlaardingse onderneming verkoopt veel plafonds voor de badkamer, keuken en woon- en slaapkamer van particulieren. Badkamers worden niet meer verbouwd omdat ze technisch niet meer voldoen, maar omdat het interieur uit de mode raakt. Het gaat altijd om systeemproducten; plafonds worden met klemmen op rachels bevestigd. Dat maakt een plafond demontabel en geeft de gebruiker de mogelijkheid later de plafondhoogte te veranderen voor het inbouwen van spots. De houten plafonddelen zijn gefineerd en worden gebruiksklaar gelakt geleverd.

Enkele soorten komen tevens in een geoliede versie wat de natuurlijke uitstraling versterkt. Bepaalde panelen voor wanden en plafonds worden ook met geïmpregneerde papierfolies afgewerkt. Anders dan kunststof verkleurt dit product niet. De folie wordt op een ondergrond van MDF geplakt.

Specialisten voor badkamers en keukens treden met een display op als wederverkopers voor De Graaf. De panelen voor wand en plafond komen van het Duitse Terhürne. Met de handel in gedachten treedt het bedrijf op als Terhürne Nederland.

Diverse producten worden speciaal voor de Nederlandse markt gefabriceerd. Kleuren die in Duitsland niet aanslaan blijken soms in Nederland goed te verkopen. De waren staan in toonkamers in Amsterdam en Vlaardingen. In de laatste stad vervaardigt de onderneming ook op maat gemaakte kastwandsystemen met schuivende of vouwende deuren van het eigen merk Stijl. De Graaf levert op basis van commissie. Zo blijft de aannemer of de handelaar die de aannemer belevert nooit met onverkoopbare resten zitten.

Het bedrijf kan het gemelamineerde kastinterieur standaard in wit en tegen meerprijs in negentien kleuren leveren. De schuifdeuren zijn gefineerd met bijvoorbeeld ahorn, kersen en beuken. Vouwdeuren zijn uit staal gemaakt en laten zich vrij licht openen en sluiten. Een veer zet de deur strak terug. Houten louvredeuren willen, afhankelijk van het seizoen, nog wel eens stroever gaan lopen. Ook uit glas zijn vouw- en schuifdeuren te maken. Het glas is dan op een stalen ondergrond gelijmd. In het geval van de schuifdeuren bedraagt de vulling 16 millimeter.

De presentatie speelt een belangrijke rol. De Graaf leverde al langer een plafond uit kersenfineer met een sterrenhemel maar verkocht die pas goed nadat de opdrachtgever het ‘in het echt’ kon zien.

Een sterrenhemel is een decoratief verlichtingselement van glasvezels en wordt op locatie gemaakt. Voor elke glasvezel wordt in het plafond een gaatje geboord. De vezel transporteert het licht van een sterke lamp. Tussen de lamp en de vezelbundel kan een zogeheten twinkelwiel worden gemonteerd. Dat verandert al draaiende de intensiteit en/of de kleur van het licht. Een gemiddelde sterrenhemel kost zo’n 450 euro.
Build for Life