Bedrijfsnieuws

Houtatelier Alinhout al meer dan 75 jaar ambachtelijk

Het ambachtelijk bedrijf Alinhout is sinds 1939 actief in Antwerpen. Het is ondergebracht in de oude bottelarij en brouwerij van Whitbread-bier aan de Maatsstraat 53. Het pand ademt geschiedenis, maar staat nu al jaren in het teken van hout, in alle vormen, maten en kleuren. Gepassioneerd vakman en zaakvoerder Koen Boon weet er als geen ander hout met vaak vergeten technieken te bewerken voor allerlei toepassingen. Dit leverde hem zopas de erkenning als laureaat van de nationale wedstrijd Ambacht in de Kijker 2016 op.

In het ambachtelijk atelier van Alinhout gaan locatie en activiteit wonderwel samen. Overal waar je kijkt, ligt, hangt of staat hout van goede kwaliteit, klaar om bewerkt te worden. Op een totale oppervlakte van 1.200 m² neemt het atelier achterin al gauw 1.000 m² in beslag. Vooraan bevindt zich de opslagruimte voor hout. Boven staan de draaimachines en de indrukwekkende voorraad aan moluren. Beneden worden de duurdere ongeschaafde houtsoorten bewaard, omdat het daar koel en donker is. De temperatuur kan er constant gehouden worden.

Alinhout heeft een enorme stock van ruim 30.000 houten ornamenten volgens het oude principe vervaardigd. Vooral academiestudenten en kunstenaars snuisteren hier graag in op zoek naar dat ene juiste ornament. Ongeveer 35 klassieke houtsoorten zijn doorgaans op voorraad in het bedrijf. Er zitten ook houtsoorten tussen die nog moeilijk te krijgen zijn. Telkens er een levering hout met de camion toekomt, wordt die met de hand afgeladen om elk stuk op kwaliteit en vochtigheid te controleren.

Passie voor hout

Vóór Koen Boon zijn passie voor het houtambacht kwijt kon in Alinhout, werkte hij tot zijn 40ste als leraar houtbewerking aan het Gitok in Kalmthout. In 2009 besliste hij een andere weg in te slaan en nam hij het ambachtelijk atelier aan de Maatsstraat in Antwerpen over. “Ik ben al van kindsbeen gepassioneerd door hout en gefascineerd door de manier waarop je dat kan bewerken. Vooral de vaak vergeten maar uiterst efficiënte technieken interesseren mij. We starten enkel van kwaliteitshout om met een oog voor natuurlijk detail en veel ruimte voor creativiteit iets mooi en goed te maken”, vertelt Koen Boon enthousiast.

Alinhout maakt moluren, kroonlijsten, chambranten en plinten in klassieke en ook nieuwe patronen op basis van een schets, bestaand model of nieuw ontwerp. Op het lijstje staan ook houten schoenzolen voor modeontwerpers, een houten wc-bril, evenals tafels, kasten, stoelen en keukens geheel op maat. Dat kan zowel voor klassieke als moderne interieurs. Het ambachtelijk atelier heeft een grote voorraad draai- en freeswerk, maar realiseert op bestelling ook nieuwe ontwerpen, ook de minder voor de handliggende en buitenmaatse.

Koen Boon: “Klanten zijn hier welkom voor kleine én grote bestellingen. We verkopen enkel hout op de gewenste lengte, nooit te veel of te weinig. Wij werken zowel voor bedrijven als particulieren en soms ook in onderaanneming. Naast onze 5 vaste medewerkers krijgen we geregeld stagiairs over de vloer. Daar gaat veel aandacht naar toe omdat we via deze weg proberen het houtambacht te doen herleven. Dat is mijn ambitie en hopelijk kan ik met Alinhout daar een concrete bijdrage aan leveren.”

Ook interessant


Build for Life