Bedrijfsnieuws

Bouwbedrijf T.Palm bestaat 50 jaar

Bouwbedrijf T.Palm bestaat 50 jaar
Dit jaar viert T.Palm zijn 50ste verjaardag. T.Palm is na al die jaren nog altijd een rasecht familiebedrijf. Het begon allemaal in Theux in 1965 toen ondernemer Toussaint Palm pionierde met het sleutel-op-de-deurconcept. 50 jaar later realiseert de bouwonderneming woningen in heel België, stelt meer dan 550 mensen te werk en haalt een zakencijfer van 80 miljoen euro. “Zo’n lange levensduur is eerder zeldzaam in de bouwsector,” meent Thami Laraki, gedelegeerd bestuurder van T.Palm. In het kader van de verjaardag geeft hij een inkijk op zijn visie over T.Palm en de bouwsector.

Thami Laraki is geen nieuwkomer in het bouwgebeuren. Hij staat aan het hoofd van drie bedrijven uit de wegenbouw en burgerlijke bouwkunde (Sace, Sogeplant en Sotraliège). De zakenman liet zich echter verleiden door de menselijke waarden binnen T.Palm en integreerde het als vierde bedrijf in zijn groep. “Naast de goede financiële gezondheid en de rendabiliteit van de onderneming, waardeer ik heel sterk de betrokkenheid van het personeel. Een medewerker met 10 jaar anciënniteit wordt bij ons nog als groentje beschouwd.” Pierre Pirard spreekt hem niet tegen. Hij begon op zijn 34ste bij T.Palm en beklom de spreekwoordelijke ladder binnen de onderneming totdat hij vorig jaar benoemd werd tot directeur-generaal.

Bouwbedrijf T.Palm bestaat 50 jaarOok al is T.Palm vooral gekend voor zijn residentiële projecten op maat, het bedrijf heeft in de loop der tijd nog een afdeling ‘industriële en private gebouwen’ uitgebouwd. De afdeling legt zich toe op het bouwen van grote vastgoedprojecten. Daarnaast bouwt de onderneming ook appartementsprojecten die goed in de markt liggen omwille van hun prijs-kwaliteitverhouding en energie-efficiëntie. “Zo waren we het eerste bouwbedrijf dat het BEN-label kreeg uitgereikt.” Tot slot is T.Palm ook actief op de renovatiemarkt, die niche vertegenwoordigt 10% van het zakencijfer. “T.Palm heeft zich altijd gediversifieerd. We hebben ons perfect weten aan te passen aan de trends in de loop der tijd of de crisis in de bouwsector. Dat is het geheim achter 50 jaar T.Palm.”

Vandaag staat T.Palm ver af van de sleutel-op-de-deurwoning op basis van standaard plannen. “We werken met de architect van de klant. Zo kunnen we voor ieder project een maatoplossing afleveren. Kort samengevat: de architect ontwerpt, T.Palm bouwt.”

Feestjaar vol activiteiten

Het hele jaar lang organiseert T.Palm speciale acties om zijn verjaardag de nodige luister bij te zetten. In iedere provincie verenigen we nieuwe en oude klanten tijdens feestelijke opendeurdagen. “En verder neemt iedere klant die dit jaar een studieopdracht ondertekent automatisch deel aan een wedstrijd. De winnaar – getrokken onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder - betaalt zijn woning aan de tarieven die in 1965, het geboortejaar van ons bedrijf, van kracht waren. De tarieven van toen lagen 10 keer lager dan de huidige prijzen,” kondigt marketing-directeur Jean-François Piancatelli aan.

Synergiën

Na een jaar aan het hoofd van T.Palm heeft Thami Laraki al verschillende synergiën kunnen creëren tussen zijn bedrijven. Zo bouwde T.Palm een project in Lasnes met kantoren, commerciële ruimtes en passief appartementen. De zusterbedrijven kregen van het gemeentebestuur de opdracht de omgevingswerken uit te voeren. “Ik introduceer hier ook de cultuur uit de publieke sector met openbare aanbestedingen. Die is bij T.Palm nog niet sterk aanwezig. Dat laat toe nieuwe opportuniteiten in de projectontwikkeling te grijpen.”

De bedrijfsleider van T.Palm ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “De kandidaat-bouwers hebben via internet toegang tot een schat aan informatie. Ze willen kwaliteit en zijn veeleisender. En die kwaliteit is net ons DNA en dat weten onze klanten. Het orderboekje voor 2015 en onze recente cijfers bewijzen dat. Dit jaar leggen we het accent op ons communicatie in Vlaanderen en een nieuw imago. En die maatregelen werpen duidelijk al hun vruchten af.”

T.Palm kiest voor lokale vakmensen

Thami Laraki strijdt ook met volharding tegen de sociale dumping. Hij ziet het als een echte plaag voor de sector. “Hoe kunnen we op een gezonde manier concurreren met buitenlandse bedrijven die veel lagere loonkosten hebben dan die in ons land? Er zijn al heel wat bedrijven die deuren hebben moeten sluiten of die mensen op straat hebben moeten zetten. De afgelopen 3 jaar kostte dat 15.000 arbeidsplaatsen in de bouwsector.”

Een ander cijfer dat de vrees van Thami Laraki onderbouwt is het aantal Limosa-verklaringen. Dit is een verplichte verklaring die buitenlandse arbeidskrachten moeten doen om in ons land te mogen werken. Het cijfer steeg tussen 2010 en 2014 van 118.000 tot 314.924 buitenlandse arbeidskrachten.
“Maar ik ben ervan overtuigd dat het gezond verstand van onze politici oplossingen zal brengen voor onze sector, die de grootste werkgever is in ons land,” besluit Thami Laraki.

T.Palm in enkele cijfers

50 jaar : Thami Laraki, de CEO van T.Palm is even oud als het bedrijf dat hij in 2014 overnam
+550: aantal werknemers
80 miljoen: zakencijfer
14.000: gerealiseerde gebouwen
60%: Aandeel van nieuwbouw in het zakencijfer
20%: Aandeel van industriële en grote private gebouwen in het zakencijfer
10%: Aandeel van zowel renovatie als projectontwikkeling in het zakencijfer

Ook interessant


Build for Life