Bedrijfsnieuws

Bouwmaterialengigant CRH neemt Adronit over

De Ierse bouwmaterialengigant CRH heeft de Duitse hekwerkspecialist Adronit overgenomen.

Met de overname van Adronit is CRH, dat ook eigenaar is van Heras, de grootste ‘buitenbeveiliger’ van Duitsland geworden.

Adronit voegt een omzet van 170 miljoen euro toe aan die van CRH. Bij de Duitse producent en leverancier van hekken, schuifpoorten en andere terreinafschermingen werken tweehonderd mensen. Adronit heeft in Frankrijk branchegenoot Heda in handen.
Met Heras was CRH al actief op de Duitse markt. Beide bedrijven gaan in Duitsland mogelijk onder één naam opereren. Een definitief besluit daarover is evenwel nog genomen, aldus een woordvoerder van Heras. Volgens de zegsman zal de distributiestrategie van Heras in Duitsland zeker veranderen. “We gaan ons, net zoals Adronit, focussen op de tussenhandel. Nu zijn we daar nog gericht op zowel tussenhandel als eindmarkt. Voor onze medewerkers heeft de wijziging overigens geen effect.”
De hekwerk-tak van CRH, CRH Fencing & Security, houdt er al geruime tijd een ambitieuze groeistrategie op na. Vorig jaar verwierf de onderneming een meerderheidsbelang in het Engelse Geoquip, een van de belangrijkste aanbieders van detectiesystemen voor buitenbeveiliging. Volgens de Heras-woordvoerder wil CRH Fencing & Security de komende tijd verder groeien op de detectiemarkt. “Bedoeling is om van een hekwerkboer een buitenbeveilingsspecialist te worden.”
Behalve Heras bezit CRH in Nederland Gamma-bouwmarkten en bedrijven als Bouwmaat Bouwmaterialen, Dycore, Struyk Verwo, Syntec, Kelders Dakbedekking en Garfield aluminium profielen.
De totale CRH-groep, actief in zowel Europa als Amerika, boekte vorig jaar een omzet van 10,8 miljard euro, een stijging van 3 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De operationele winst nam eveneens met 3 procent toe tot 1,05 miljard euro. Voor dit jaar is het concern voorzichtig. In Groot-Brittannië, Spanje, Polen en Finland verwacht het nog wel groei, maar in Duitsland en Nederland voorziet CRH een dalende vraag naar bouwmaterialen.
In Frankrijk, België en Zwitserland voorspelt de bouwstoffenreus een gelijkblijvende omstandigheden. Hoe de vraag zich in de Amerikaanse markten zal ontwikkelingen durft CRH niet te zeggen vanwege de onstabiele situatie in zowel Irak als Venezuela. In de Verenigde Staten wordt het bedrijf bovendien geconfronteerd met asbestclaims.
Build for Life