Bedrijfsnieuws

Heidelberg krijgt meerderheid in Anneliese Cement

Heidelberg Cement is door het verkrijgen van de meerderheid in Anneliese de grootste cementproducent in Duitsland geworden.

Dyckerhoff heeft een pakket van 48,8 procent van de aandelen in cementconcern Anneliese overgedaan aan Heidelberg Cement.

Cementconcern Anneliese is vooral actief in de aan de Nederlandse grens gelegen deelstaat Noordrijn-Westfalen. De onderneming telt vier fabrieken en heeft een uitgebreid netwerk voor de afzet van transportbeton. Vorig jaar boekte Anneliese bij een afzet van 1,7 miljoen ton cement een omzet van 160 miljoen euro.
Heidelberg Cement neemt een pakket van 48,8 procent van de aandelen Anneliese over van Dyckerhoff. Daarmee zijn de Heidelbergers voor meer dan 90 procent eigenaar van het cementbedrijf uit Ennigerloh.
Dyckerhoff wilde aanvankelijk zelf Annelies geheel in handen krijgen. De Duitse mededingingsautoriteit stak daar echter een stokje voor vanwege de sterke positie van het bedrijf uit Wiesbaden in Noordrijn-Westfalen. “Door de verkoop van ons aandeel in Anneliese reduceren we onze afhankelijkheid van de Duitse cementmarkt. Dyckerhoff blijft echter marktleider in Noordrijn-Westfalen”, aldus het concern uit Wiesbaden.
Dyckerhoff steekt de opbrengst van de verkoop in de vermindering van de fors opgelopen schuldenlast. Op de achtergrond van de overname speelt ongetwijfeld ook de druk van het Kartellamt in Bonn om de marktmacht van de cementreuzen te spreiden. Zowel Dyckerhoff als Heidelberg Cement hebben ettelijke tientallen miljoenen euro’s gereserveerd om aangekondigde boetes van de kartelpolitie uit Bonn te kunnen betalen.
Gelijktijdig met de afdracht van aandelen Anneliese – formeel per 1 januari 2003 – neemt Dyckerhoff een kwart van de aandelen Ciments Luxembourgeois over van Heidelberg Cement. Het bedrijf uit Luxemburg is daarmee voor 93 procent in handen gekomen van Dyckerhoff.
Build for Life