Bedrijfsnieuws

Verkoop deel Ballast Nedam ketst toch af

Na ruim een maand te hebben onderhandeld met investeringsmaatschappij Egeria (beleggingsvehikel C&A-familie Brenninkmeijer) gaat Ballast Nedam toch op eigen kracht verder.

Investeringsmaatschappij Egeria gaat toch niet aan de haal met de Nederlandse activiteiten van Ballast Nedam. De gesprekken over de voorgenomen verkoop zijn definitief beëindigd omdat geen overeenstemming kon worden bereikt over “prijs en condities”. De bouwer gaat nu op eigen kracht verder.
Ballast Nedam heeft ruim een maand exclusief onderhandeld met het beleggingsvehikel van C&A-familie Brenninkmeijer. Begin februari liet Egeria weten serieuze interesse te hebben in de Nederlandse tak van het bouwconcern. Twee weken later werd op hoofdpunten overeenstemming bereikt.
“De gesprekken hebben uiteindelijk niet geleid tot definitieve overeenstemming”, verklaart een woordvoerder. “Een overeenkomst vereist dat twee partijen het eens zijn over de prijs en de condities van de verkoop. Wij wilden een prijs, maar Egeria wilde die niet betalen.” Ballast Nedam ontkent dat de deal gestrand is omdat Egeria tijdens het boekenonderzoek lijken in de kast zou hebben ontdekt.
Ook verwerpt het concern speculaties over het bestaan van een conflict tussen bestuursvoorzitter R. Kottman en drie divisiedirecteuren. De topman zou het bouwbedrijf veel liever in zijn geheel verkopen, terwijl de directeuren oren hadden naar de gedeeltelijke overname door Egeria. “Normaal gaan wij niet in op marktgeruchten en speculaties, maar dit verhaal is zo ver bezijden de waarheid en schaadt de belangen van de onderneming zodanig, dat wij er expliciet afstand van nemen”, aldus de woordvoerder.

Geen paniek
Het bouwconcern gaat nu op eigen kracht verder. “Nieuwe biedingen hebben we niet ontvangen, anders hadden we die moeten melden. Nee, we zijn nu niet in paniek. We voelen ons immers niet gedwongen om onderdelen te verkopen. De reeds ingeslagen weg wordt nu vervolgd. De nodige maatregelen daarvoor zijn al getroffen.” Gedoeld wordt op de financiële en juridische splitsing die aangebracht is tussen de goedlopende Nederlandse activiteiten en de risicovolle buitenlandse. Tegenvallers in verre oorden kunnen daardoor de positieve resultaten in eigen land niet meer aantasten.
Beleggers betreuren het afketsen van de overname. Hoewel de hoogste van het bod nooit bekend is gemaakt, zien zij een aankooppremie aan hun neus voorbijgaan.
Analist D. Verbiesen van Van Lanschot Bankiers ziet niet snel een andere investeerder of bouwer een bod uitbrengen op Ballast Nedam. “De rentelast van het bedrijf bedraagt dit jaar 53 miljoen euro. Bovendien is er de onzekerheid van de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en de internationale projecten. Een positieve verrassing voor de aandeelhouders zit er volgens mij voorlopig dan ook niet in.”
Het aandeel Ballast Nedam sloot gistermiddag op de Amsterdamse effectenbeurs 14,5 procent lager, op 2,35 euro.
Build for Life