Bedrijfsnieuws

Schiphol stelt weer bouwprojecten uit

De Schiphol Group gaat 800 miljoen euro aan investeringen in onder meer bouwprojecten uitstellen. Bezuinigingen zijn noodzakelijk omdat de luchthaven door de oorlog in Irak en de longziekte Sars met teruglopende passagiersaantallen wordt geconfronteerd.

Een van de grotere bouwprojecten van Schiphol die op de lange baan worden geschoven, is de aanleg van de J-pier over de rijksweg A4. Ook wordt de uitbreiding van terminal West beperkter uitgevoerd dan in eerste instantie gepland. De bouw van de “people mover”, die passagiers van de J-pier naar de terminal moet gaan vervoeren, wordt eveneens uitgesteld.

Schiphol-woordvoerder R. Wever verwacht dat de J-pier niet eerder dan begin 2008 gereed zal zijn. “We schuiven het project twee jaar op. Eerder gebeurde dat ook al na de aanslagen van 11 september 2001. De J-pier zou oorspronkelijk begin 2004 worden opgeleverd.”
Schiphol schort ook de aanleg van enkele parkeerterreinen op. Verder zal het vastgoedbedrijf van de luchthaven, Schiphol Real Estate, “een aantal geplande projecten op en buiten Schiphol” voor één of meer jaren opschuiven. Wever: “Dan gaat het vooral om kantoorgebouwen en bedrijfspanden. De uitbreiding van het WTC wordt gewoon voortgezet, net als het Tri Star-gebouw. De bouw van parkeergarage P1 en de zuidelijke taxibaan naar de Polderbaan gaan ook volgens planning door.”
Dit jaar wil Schiphol met bezuinigingen 100 miljoen euro in de knip houden. Tot en met 2007 moet op het totale investeringsprogramma van 2,8 miljard euro zo’n 800 miljoen euro worden bespaard. Om de kosten te drukken is ook een vacaturestop ingesteld en is de rem gezet op het inhuren van externe adviseurs.
De directie van Schiphol grijpt in omdat het aantal vluchten dat de luchthaven heeft te verwerken, sterk terugloopt. Sinds de oorlog in Irak is het aantal vluchten naar het Midden-Oosten met 60 procent afgenomen. Door de uitbraak van SARS vliegen bovendien veel minder mensen naar Hongkong en Singapore. Minder passagiers betekent minder inkomsten voor de luchthaven. Schiphol vergelijkt de huidige situatie nu al met de periode na de terroristische aanslagen in New York en Washington.
“Wij verwachten als gevolg van de huidige crisis in de luchtvaart een groeivertraging van ongeveer twee jaar. Daarom is besloten om alle capaciteitsgerelateerde investeringen met twee jaar uit te stellen.” Mocht de groei sneller aantrekken of de verwachte groeivertraging langer duren, dan zullen de nu uitgestelde investeringen eerder worden opgepakt, danwel verder worden getemporiseerd.
Build for Life