Binnenafwerking

Van ouderwets interieur naar strak en modern

Heb je de ouderlijke woning geërfd? Of heb je een bestaande woning gekocht en wil je het interieur graag renoveren? Dan vraag je je misschien af hoe je zo’n interieurrenovatie aanpakt. Hoe tover je een oer-Vlaamse fermette om tot een comfortabele, hedendaagse gezinswoning? Een rapportage uit Het Laatste Nieuws schept duidelijkheid.

Minder fermette en meer loft, a.u.b.!

In België is er een lange traditie van landelijke woningen in bijhorende landelijke stijl. Enkele generaties terug woonden veel mensen in een heuse boerderij of hoeve. Wanneer de kinderen en kleinkinderen van die generaties zelf begonnen te bouwen, lieten ze zich inspireren door die oude boerderijen. De fermette was geboren. Wist je trouwens dat fermettes ook in Nederland voorkomen, maar dat ze daar ‘boerderettes’ heten?

Typisch voor fermettewoningen uit de jaren 70, 80 of 90 zijn de gemetselde schouw, het warmbruine hout, de rustieke boogjes en nissen, de ouderwetse meubelen en de eindeloze hoeveelheid decoratiespulletjes. Allemaal erg gezellig in 1976, maar niet langer waar een jong en hip gezin anno 2016 van droomt!

Landelijk interieur krijgt grondige make-over

Voor de renovatie van een verouderde fermette kreeg de architect carte blanche. Het hele jaren-80-interieur moest eraan geloven. De woonkamer werd omgetoverd tot een rommelvrije leefruimte. Afgesloten kastruimte geeft het interieur een kalme aanblik. Er is nog altijd een haard, al zit die nu verwerkt in een elegante en hedendaagse kastmuur. Nissen en spijlen in tropisch hardhout vormen een tegengewicht voor de koele betonnen gietvloer en de witte muren.

De woonkamer is verbonden met het atelier en de keuken. Zithoek, atelier, eetplaats en keuken zijn allemaal ingericht in dezelfde strakke stijl. Om te vermijden dat geluiden van de benedenverdieping doordringen tot de bovenverdieping, kwam er een glazen deur tussen de hal en leefruimte.

Deze grondige interieurrenovatie nam, aldus Het Laatste Nieuws, negen maanden in beslag en kostte net geen 100.000 euro.

Ook interessant