Badkamers

De groene badkamer: Interessante tips om te besparen

In deze moderne tijd is een groene levensstijl niet meer weg te denken. Velen zullen er in eerste instantie niet bij stil staan, maar ook in de moderne badkamer kan je op vele manieren energie besparen. De grootste energieverbruiker in je badkamer is het water. Niemand houdt van een koude douche, daarom verwarmen we het water tot een gemiddelde temperatuur van 38 graden voor een heerlijk warme douche. Dit opwarmen gebeurt middels de cv-ketel welke gas verbruikt. Van de CO2 uitstoot die ontstaat door huishoudens, veroorzaakt gasverbruik voor warmwater 11% van het totaal.

Besparen

Hieronder zijn vijf handige tips op een rijtje gezet over hoe jij energie kunt besparen in jouw badkamer.

Douchekop

Tip 1: Douchekop

Besparen op warm water kan op verschillende wijze gedaan worden. De goedkoopste en meest gebruikte optie is de aanschaf van een waterbesparende douchekop. Een waterbesparende douchekop geeft maximaal 7 liter water per minuut. Hierdoor wordt er tot 20% minder energie en water verbruikt terwijl het douchecomfort hetzelfde blijft.

Tip 2: Warmte terugwinning systeem

Een minder bekende optie is de zogenaamde wtw (warmte terug winning) unit. Het concept houdt in dat er warm afvoerwater langs de koude waterleiding wordt geleid, waardoor de thermostaatkraan minder warm water nodig heeft. Hiermee daalt het gasverbruik met een gemiddelde van 30%. Om dit te kunnen realiseren is er wel een kleine verbouwing nodig.

Tip 3: Wastafelkraan

WastafelkraanDe kraan in de badkamer die dagelijks het meest gebruikt wordt is de wastafelkraan. Snel wat water pakken zonder te letten op de stand van de temperatuurhendel kan al betekenen dat de cv-ketel aanslaat en gas verbruikt. Daarom zijn er kranen ontwikkeld met een zogenaamde energiebesparende nul stand. Een standaard kraan verbruikt in deze stand warm water, maar een energiebesparende wastafelkraan niet.

Tip 4: CV-ketel

De beste optie is om de bron van het opwarmen aan te pakken. Het opwarmen van het koude water wordt gedaan door de cv-ketel. De cv-ketel is verantwoordelijk voor tweederde van de directe huishoudelijke uitstoot van CO2 en dat draagt bij aan de klimaatverandering. Door een nieuwe hoog rendement combiketel te plaatsen kan het gasverbruik flink dalen. Zo kan een energiezuinige ketel in combinatie met een zonneboiler tot 75% minder energie verbruiken ten opzichte van het onzuinigste alternatief.

Tip 5: LED-lampen

Besparen kan niet alleen gedaan worden op het gasverbruik, maar ook op de elektriciteit.

LED-lampen

Veel huishoudens maken nog steeds gebruik van de ouderwetse gloeilamp. Deze produceren veel licht, maar verbruiken ook veel elektriciteit, tot wel zeventien keer zoveel als een LED lamp. Door jouw gloeilampen te vervangen door LED lampen kan je een gemiddelde besparing realiseren van 60 euro per jaar.

Ook interessant