Kachels & open haarden

Veilig gebruik bio-ethanol haarden

Veilig gebruik bio-ethanol haarden
Door foutief gebruik van vloeibare brandstoffen zoals spiritus, brandgel en bio-ethanol komen jaarlijks vele mensen met (ernstige) brandwonden in ziekenhuizen en brandwondencentra. De meeste van deze ernstige ongevallen zijn veelal te wijten aan onzorgvuldig gebruik, onachtzaamheid, incomplete gebruiksaanwijzingen en etiketten of onveilige toestellen. Om met een gerust hart te genieten van jouw sfeerhaard op bio-ethanol kun je onderstaande adviezen ter harte nemen:

  • Kies alleen voor stabiele en veilige bio-ethanoltafelhaarden en buitenhaarden met een keurmerk zoals de DIN4734-1 norm. Een veilige haard is altijd voorzien van een deugdelijke en uitgebreide gebruiksaanwijzing. Goedkoop is hier echt duurkoop!
  • Vul bio-ethanol reservoirs NOOIT bij indien deze nog branden of niet volledig afgekoeld zijn.
  • Gebruik alleen de door de fabrikant van een bio-ethanol sfeerhaard voorgeschreven bio-ethanol. In de gebruiksaanwijzing van een veilige haard zal een verwijzing staan naar een veilige kwaliteit bio-ethanol.
  • Bewaar de voorraad flessen bio-ethanol niet in de directe omgeving van de haard en ook niet in de zon. Opslag van een beperkte hoeveelheid bio-ethanol dient bij voorkeur te geschieden op een donkere en koele plek binnenshuis.
  • Gebruik bio-ethanol brandstof niet oneigenlijk zoals voor het aansteken van BBQ’s, houtvuren en dergelijke. Gebruik daar aanmaakblokjes voor.
  • Vuur heeft zuurstof nodig, zorg daarom voor een goede ventilatie.

En als je dan ook de veiligheidsvoorschriften nog goed in de gaten houdt: het reservoir niet te vol doen, de haard nooit verplaatsen tijdens het branden en de brandstof altijd volledig laten opbranden, heb je aan een bio-ethanolhaard een knus sfeervuur dat absoluut veilig is.

Ook interessant