Interieur

Fidias Awards 2015: De Winnaars

Op woensdag 18 november werden voor de vijfde keer de FIDIAS Awards uitgereikt. De plechtigheid vond plaats in Red & Blue. De FIDIAS Awards bekronen getalenteerde studenten en professionelen binnen de interieurarchitectuur. Uit de inzendingen blijkt een sterke en tegelijkertijd eigenzinnige signatuur van de ontwerpers.

De wedstrijd werd voor het eerst in 2008 georganiseerd op initiatief van AiNB (de Associatie van Interieurarchitecten van België) en groeide ondertussen uit tot een kwaliteitsreferentie binnen het beroepsveld. Ieder jaar blijft het aantal inzendingen stijgen. Voor deze editie werden maar liefst 82 projecten aanvaard, 60 van professionelen en 22 vanuit de deelnemende scholen.

De studenten konden zich kandidaatstellen voor de categorieën ‘interieurontwerp’ en ‘meubelontwerp’. De professionelen konden gerealiseerde projecten inzenden in de categorieën ‘privé’, ‘commerciële gebouwen’, ‘openbare gebouwen’ en ‘meubelontwerp’. “Bij de professionele projecten merken we vooral een hoge graad van afwerking. Daarnaast was ook het optimaal gebruik van zowel hoogwaardige, als bescheiden materialen opvallend, dit alles met respect voor de beschikbare ruimtes”, vertelt Stefan Martens, voorzitter van AiNB. “Bij de studenten zien we een hoge haalbaarheid, maar ook vaak een filosofische insteek.”

Projecten die een bijzondere aandacht gaven aan ecologie en duurzaamheid werden eveneens beloond met een FIDIAS Award. Enkele markante inzendingen kregen het zogenaamde AiNB-label.

De winnaars

Fidias AwardsWinnaar bij de studenten in de categorie interieurarchitectuur is Lex Engelbert. Hij maakte met BLUS een ontwerp voor een collectief woonproject in de voormalige brandweerkazerne aan de Paleisstraat in Antwerpen. In de categorie meubelontwerp behaalt Michelle Janssen goud met Corten, een duurzame stoel. Ze kreeg hiermee eveneens het eco label toegekend.

Bij de professionelen won Chris Vantornout van het bureau Lineos de award in de categorie commercieel. Hij zorgde voor een geslaagde metamorfose van een bestaande bureelinrichting. Chris viel trouwens tweemaal in de prijzen. Met zijn geslaagde herinrichting van een woonst met bijgebouwen ontving hij de eerste prijs in de categorie privéwoningen. Marc Supply van Studio Linja kaapte met zijn plooibare en duurzame bank de trofee weg in de categorie meubelontwerp.

Fidias Awards
Winnaar: Chris Vantornout
Herbouwen en inrichten van bestaande woning


Naast Michelle Janssen kreeg ook Joost Claeys van Buro II & ARCHI+I een eco label toegekend voor de nieuwbouw van een buitenschoolse kinderopvang.

Onder de markante inzendingen zien we Emmily Delbare met haar poëtische schapendeken en Erik Duterne met zijn transformeerbaar en verplaatsbaar meubelconcept.

“Interieurarchitectuur laat zich niet meer in een niche duwen. We zien dat ontwerpers een sterke, maar tegelijkertijd ook eigenzinnige stempel drukken op hun creaties, los van de internationale trend. Dit is het begin van een nieuwe stroming waarin interieurarchitectuur een meer holistisch karakter krijgt”, aldus nog Stefan Martens.

Ook interessant