Verwarming & Sanitair

Verwarmingskosten laten 7 op 10 Belgen koud

De gemiddelde Belg besteedt maar weinig aandacht aan zijn verwarmingstoestel. In die mate zelfs dat zo’n 7 op de 10 Belgen niet weten met welk type toestel ze hun woning verwarmen, noch hoeveel ze daarvoor betalen. Nochtans behoort verwarming niet alléén tot één van de belangrijkste basisbehoeften van een gezin, het slorpt bovendien ongeveer de helft van het energiebudget op. Dit blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke marktonderzoeksbureau iVOX, in opdracht van verwarmingsspecialist Remeha bij een representatieve groep van 1.000 Belgen.

Doorslaggevende factoren bij aankoop

Door de bomen het bos niet meer zien

Aardgas blijkt nog steeds erg populair te zijn bij de Belgen. Meer dan de helft (57 procent) verwarmt zijn huis met deze brandstof, gevolgd door stookolie (26 procent). Daarnaast zijn ook elektriciteit (14 procent) en hout (13 procent) blijvers, vaak als bijverwarming. Onderaan het lijstje staan pellets (3 procent), warmtepomp (2,5 procent) en zonne-energie (2 procent).

Maar of dat nu met behulp van een condensatieketel, hoogrendementsketel of zonneboiler is, dat weet bijna driekwart van de Belgen niet. 7 op 10 ondervraagden bevestigen geen idee te hebben met welk type toestel ze hun woning verwarmen. Voor Stephanie Collin, Public Relations & Communication Marketeer bij Remeha België, is dit toch een verrassend resultaat: “Vandaag worden we geconfronteerd met een breed gamma aan verwarmingsmogelijkheden. Het lijkt erop dat de consument bewust stilstaat bij de keuze van zijn brandstof, maar niet bij het toestel zelf. Jammer, want een toestel dat correct is afgestemd op het type woning en het gevraagde comfort, zorgt voor de nodige besparing.”

Inzicht in de factuur - Belang van het verbruik

Bij de vraag welke drie belangrijke factoren doorslaggevend zouden zijn, mocht je vandaag een nieuw verwarmingstoestel moeten kiezen, staan het verbruik (72 procent), de veiligheid (61 procent) en de aankoopprijs (44 procent) bovenaan de lijst. Pas daarna komen vermogen (27 procent), het milieu (25 procent) en het advies van de installateur (25 procent).

Toch blijkt uit het onderzoek dat 7 op 10 Belgen niet weten hoeveel ze betalen voor het verwarmen van hun woning. “De Belg kiest dus bewust voor een verwarmingsoplossing met een laag verbruik. Maar eens dit aankoopproces achter de rug is, wordt niet meer stilgestaan bij de kosten van de energiefactuur, zo blijkt nu”, verklaart Stephanie.

Energiebron

Onderhoud en controle

Dat een toestel onderhoud vraagt, houdt de Belg minder bezig. Zo bevestigt 41 procent van de ondervraagde Belgen niet te voorzien in een jaarlijks onderhoud van hun verwarmingstoestel, waarvan zelfs 5 procent beweert dit nooit te voorzien. Nog eens 15 procent heeft geen idee van de frequentie in onderhoud. “Veel mensen zijn niet op de hoogte van de wettelijke verplichtingen voor onderhoud van het verwarmingstoestel. Een centraal stooktoestel op gas met een vermogen vanaf 20 kW moet bijvoorbeeld iedere 2 jaar onderhouden worden door een erkende technicus. Een oud toestel dat niet wordt onderhouden is niet zonder gevaar.”, waarschuwt Stephanie.

Wel bevestigt meer dan de helft van de ondervraagden de kamertemperatuur dagelijks te controleren. Meer nog, één op vier verandert hun programma zelfs in functie van hun dagelijkse behoefte.“Alhoewel we dus niet warm lopen van het onderhoud en de technische details, willen we als Belg wel vinger aan de pols houden wat de temperatuur in huis betreft. Net dankzij dat dagelijkse comfort aan verwarming en warmwater wordt een huis dan ook een thuis”, besluit Stephanie.

Meer informatie omtrent het wettelijk kader vind je op de verwarmingswegwijzer van de Vlaamse milieuadministratie, departement leefmilieu, natuur en energie .

Kennis over kost en type verwarming

Ook interessant