Verwarming & Sanitair

Slimme thermostaten maken beloftes niet waar

Het Nederlandse TV-programma Kassa heeft zes slimme thermostaten onderzocht en trekt conclusies die er niet om liegen. Nest, Anna, Thermosmart, Nefit Easy, Netatmo en Toon maken de beloofde besparing niet waar. Geen van deze thermostaten biedt de mogelijkheid om kamers of ruimten apart te verwarmen terwijl juist op dit punt besparing te behalen valt. Bovendien blijken de meeste thermostaten in het vergelijk duurder te zijn dan de consument in eerste instantie voorgehouden wordt. Over bijkomende kosten zoals installatie- en verplichte maandelijkse kosten wordt in de reclameboodschappen niet gerept.

“Eigenlijk is het heel eenvoudig: verwarm waar je bent en bespaar waar je niet bent. Door per kamer te verwarmen kun je tot wel 30-40% effectief op stookkosten besparen. Dit kun je doen door radiatoren van een eigen slimme thermostaat te voorzien en de gewenste temperatuur per radiator in te stellen. Meerdere radiatorthermostaten in een kamer werken met elkaar samen. Als deze kamer verwarmd moet worden, wordt de ketel gestart.” aldus Paul Heuvelmans, specialist op gebied van slim wonen en energie besparen.

“Dagelijks merk ik dat consumenten beter nadenken en weten hoe ze daadwerkelijk kunnen besparen. Iedereen snapt dat je met een app waarin je één temperatuur voor het hele huis instelt minder bespaart dan met een app waarmee je bijvoorbeeld in vijf verschillende kamers individueel de temperatuur kunt instellen. Onderweg naar huis zet je alleen de verwarming aan in de kamers waar je de komende uren zult zijn. Dat scheelt aanmerkelijk.”

“Vaak hoor ik consumenten zeggen: dat fabrikanten van slimme thermostaten hier niet over nagedacht hebben! Als het toch zo voor de hand liggend is, waarom doet niemand daar iets mee? Ik ben zelf op zoek gegaan naar het antwoord. Naast advies bied ik nu ook een slimme oplossing om efficiënt per kamer te verwarmen”.

Slimme thermostaten maken beloftes niet waar

Voor gratis advies over energiebesparen en verwarmen per kamer kunnen consumenten terecht op www.smarthomesupply.nl. Een direct persoonlijk advies is binnen enkele minuten te verkrijgen via een chat met een van de expert. Zij helpen met het maken van de juiste keuzes. De installatie is ‘plug&play’ en makkelijk zelf te doen. SmartHomeSupply is onafhankelijk importeur van RWE SmartHome, een draadloos systeem van de Duitse energieleverancier.

Ook interessant