Interieur

Interieur 2014: De Biënnale van de beleving

Interieur 2014: De Biënnale van de beleving
© Wouter Van Vaerenbergh
40.000 m2 modern design, een magisch parcours door een leegstaande school en dansende stofzuigers. De 24e Biënnale Interieur vormde de afgelopen tien dagen de ontmoetingsplaats voor professionals en liefhebbers van hedendaags design. Internationale bezoekers uit 46 verschillende landen zakten af naar Kortrijk Xpo en het centrum van Kortrijk en genoten van het uitgebreide aanbod.

“Met de 24ste editie bevestigt de Biënnale Interieur zich als een uniek event binnen het internationale design landschap" verklaart Lowie Vermeersch, voorzitter van de Biënnale Interieur vzw. Hij blikt tevreden terug op de afgelopen week. “De dialoog tussen de commerciële werkelijkheid en de culturele reflectie, die essentieel is voor succesvol design, was deze editie krachtiger dan ooit. In Kortrijk Xpo zagen we een unieke selectie van designmerken, waaronder een honderdtal nieuwkomers. Met productlanceringen, internationale marktpresentaties, eigenzinnige standen en creative samenwerkingen laten ze zien dat hun creatieve durf en innovatie succesvolle antwoorden zijn op de sterk veranderde commerciële werkelijkheid. En de keuze van Joseph Grima als curator van deze content-driven biënnale, plaatste dit tegenover een meer filosofische vraagstelling die op zoek gaat naar de betekenis van het wonen in een snel veranderde maatschappij. Ik hoop dan ook van harte dat deze dialoog deelnemers en bezoekers heeft gestimuleerd, en hun zintuiglijke beleving van de Biennale met een inhoudelijke stimulans verrijkt heeft.”

Interieur biënnale Kortrijk 2014
Designer of the year: Marina Bautier - © Bart Kiggen

In uitdagende marktomstandigheden wist deze unieke aanpak van de Biënnale Interieur dan ook 76.000 kwalitatief interessante bezoekers aan te trekken met een versterkt internationaal bezoekersprofiel, waarvan een derde ook het Interieur parcours in het centrum van Kortrijk bezocht. Samen met meer dan 600 internationale journalisten - van Rusland en Zuid-Afrika tot Nieuw-Zeeland en Japan - ontdekten ze het gevarieerde aanbod dat de 24ste Biënnale te bieden had, zoals de Interieur Awards die een stem en een platform aan de nieuwe generatie ontwerpers bieden. De Interieur Bars en de Interieur Bistro gaven een sterk staaltje interieurbeleving dat alle zintuigen beroerde. Naast de exposanten in Kortrijk Xpo, wisten vooral het parcours door de Broelschool, de aanwezigheid van talrijke jonge ontwerpers in de Budafabriek en de De/ReConstruction performance van de Kortrijkse band GOOSE te verbazen.

Uit een onderzoek van het Gentse trendbureau Trendwolves, afgenomen tijdens de Biënnale, klinkt dan ook een positieve respons van de meer dan 270 exposanten: “De Biënnale Interieur bracht talrijke bezoekers en exposanten samen in een inspirerende scenografie die een sterke selectie van merken verenigde, relevant in het hedendaagse designlandschap.”

Interieur biënnale Kortrijk 2014
Bar Dried Chat Room - © Francesca Perani

Ook interessant