Verlichting

Hoe maak je een verlichtingsplan? (fotospecial)

Bij het inrichten van een woning is het verstandig om een verlichtingsplan te maken. Op die manier weet je waar je welke verlichting het beste kunt plaatsen. Maar hoe maak je zo'n verlichtingsplan? Waar plaats je sfeerverlichting, en waar heb je goed licht nodig? Een uitleg in verschillende stappen.

Stap 1: een plattegrond maken
De plattegrond is de basis van het verlichtingsplan. Maak een plattegrond van de woning of van de kamer die je wilt verlichten. Zorg ervoor dat je de ruimtes goed op schaal tekent. Teken ook de meubels en andere zaken die verlicht moeten worden (zoals een schilderij) in de plattegrond. Geef ook aan waar de ramen en deuren zitten in verband met de lichtinval. Daarnaast is het belangrijk om aan te geven waar de aansluitpunten zitten.

Stap 2: de functies van de ruimtes bepalen
Om te bepalen welke soort verlichting je nodig hebt, moet je eerst de functies van de ruimtes bepalen. Niet per kamer, maar per gedeelte van iedere kamer. Een functie kan bijvoorbeeld zijn het lezen van een boek, het kijken van televisie, eten of werken. Een ruimte kan natuurlijk ook meerdere functies hebben.

Stap 3: de soorten verlichting bepalen
Nu je de plattegrond getekend hebt en de functie per ruimte bepaald hebt, kun je gaan kijken welke soorten verlichting geschikt zijn per ruimte. Hierbij kun je ruwweg onderscheid maken tussen drie soorten verlichting: basisverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.

Basisverlichting
Met behulp van basisverlichting krijg je overzicht in de ruimte. Je doet deze meteen aan wanneer je binnenkomt. Vaak worden hiervoor hanglampen of spotjes in het plafond gebruikt, maar het kan ook door middel van staande lampen.

Sfeerverlichting
De sfeerverlichting gebruik je om extra sfeer te brengen in de ruimte. Het licht is zacht en warm en het kunnen bijvoorbeeld booglampen of tafellampen zijn. Door een dimmer aan te sluiten op de basisverlichting, kun je deze ook als sfeerverlichting gebruiken.

Accentverlichting
Met behulp van accentverlichting leg je een extra accent op bepaalde plekken in de kamer. Dit kan bijvoorbeeld het gedeelte zijn waar je een boek leest of werkt, maar je kunt ook denken aan het extra verlichten van een schilderij.

Stap 4: verlichting kopen
Als je voor iedere ruimte de soorten verlichting bepaald hebt, kun je de verlichting gaan aanschaffen. Kijk hierbij ook goed naar de lampen zelf. Er zijn tegenwoordig diverse energiezuinige lampen in verschillende kleuren en warmtes. Laat je daarin goed adviseren.

Deze fotospecial staat helaas niet meer online.

Ook interessant