Verlichting

Nothing, ledlampen als verlichtingsobject

Nothing, ledlampen als verlichtingsobject
Ledverlichting is nog steeds niet helemaal ingeburgerd als de nieuwe standaard voor verlichting. Na een eeuw van gloeilampen hebben ontwerpers het nog altijd moeilijk om af te wijken van de geijkte paden. Francisco Gomez Paz ontwierp daarentegen voor Luceplan de ‘Nothing’, een armatuur als verlichtingsobject die de mogelijkheden van ledverlichting in alle eenvoud optimaal benut.

Naakte lampen in het interieur

De gloeilamp was onze eerste bron van elektrisch licht. Het peertje zien we vandaag weer vaak opduiken in het interieur, als pure vorm van schoonheid. Ook spaarlampen komen we tegenwoordig al zonder lampenkap tegen. Nu is het tijd om ook die andere elektrische verlichtingsbron, led, terug te brengen naar haar essentie.

Volle potentieel van led

Leds zijn kleine dioden die op een elektrisch circuit worden gepositioneerd en oplichten zodra er stroom door vloeit. De armaturen die we vandaag kennen met led, tonen echter zelden deze dioden in al hun soberheid en schoonheid. Designers gebruiken ze vooral in groep of maken er verlichting mee die qua vorm steeds dicht blijft aanleunen bij wat we al kennen.

Nothing, ledlampen als verlichtingsobject

Lichtsculptuur in 3D

De Nothing is zo performant dat het ietwat vreemd en misschien zelfs ongepast is om het een lamp te noemen. De Nothing is een aluminiumplaat waarop elektronische circuits en leds bevestigd zijn. Gomez Paz ontwikkelde het zeer dunne, vlakke en lasergesneden oppervlak dankzij een complex proces van wiskundige berekeningen. Bij het eerste gebruik van de Nothing vouw je de twee uiteinden van de aluminiumplaat tegelijk open, waardoor een vederlicht driedimensionaal verlichtingsobject ontstaat. Zoals de naam het al zegt, is de Nothing gemaakt van zo goed als niets. Behalve de dunne plaat is er geen diffuser en ook geen lichaam. Deze armatuur is ontwikkeld om te gebruiken tegen een witte muur, die het licht zal reflecteren.

Ook interessant