Verwarming & Sanitair

Micro-warmtekrachtkoppeling in primeur op Batibouw

Micro-warmtekrachtkoppeling in primeur op Batibouw
2012 zal duidelijk het jaar van de micro-warmtekrachtkoppeling worden. Een technologie die écht voordeel biedt: producer je eigen elektriciteit door je woning en het water voor sanitair op te warmen! Dankzij WhisperGen – het allereerste WKK-microsysteem voor particulieren dat in België werd gelanceerd – is dat vandaag mogelijk. Het bedrijf Electrotech – de officiële verdeler in België – zal op Batibouw 2012 het WhisperGen systeem op aardgas presenteren.

De micro-warmtekrachtkoppeling van WhisperGen bestaat uit een Stirlingmotor die met aardgas of propaan (binnenkort) wordt gevoed. Wanneer u de verwarming aanzet of warm water verbruikt, slaat de motor aan. Deze motor drijft een wisselstroomgenerator aan die de mechanische energie in elektriciteit omzet. De overtollige warmte van deze motor wordt vervolgens gerecupereerd om uw huis te verwarmen en om uw warm water op temperatuur te brengen. De geproduceerde elektriciteit kunt u zelf verbruiken of teruggeven aan het distributienet. De WhisperGen werkt zoals een klassieke condensatieketel, maar dan met het bijkomende voordeel dat die ook nog eens elektriciteit produceert!

Kortom, vanaf het moment dat u de verwarming aanzet of warm water verbruikt, produceert de WhisperGen elektriciteit. Indien het elektriciteitsverbruik hoger ligt dan de hoeveelheid elektriciteit die door de micro-WKK wordt geproduceerd, vult het distributienet aan. Als het systeem een overschot produceert, draait de meter terug en geeft u de overproductie af aan het net. Justin Dereppe, Ingenieur bij Electrotech: “Het gebruik ligt natuurlijk hoger in de winter dan in de zomer, maar het belangrijkste is om op het einde van het jaar tot een evenwicht te komen wat de elektriciteitsproductie betreft.”

WhisperGen in de praktijk
Het systeem is even groot als een standaardverwarmingstoestel en functioneert heel stil. De WhisperGen werkt zoals een klassieke condensatieketel, zonder in te boeten aan comfort. Het volledig automatische systeem kan door de gebruiker zelf worden geprogrammeerd. De installatie van de WhisperGen neemt een dag in beslag. Het WKK-microsysteem kan standaard worden aangesloten op het gas- , het water- en het elektriciteitsnet. Het onderhoud van de WhisperGen moet zoals dat van een normale verwarmingsketel gebeuren: jaarlijks.

Prijs (zonder premies en andere voordelen): vanaf 15.000 euro excl. btw, installatie door een erkende installateur inbegrepen. 5 jaar garantie.

Een investering die goed is voor je portefeuille
Een gemiddeld gezin van 4 personen kan tot 75% van de energiefactuur besparen. Investeren in een microwarmtekrachtkoppeling is dus financieel interessant.