Interieur

Consument wil vooral ruim aanbod in sanitairshowroom

Een uitgebreid aanbod van merken en producten en een goede verkoopbenadering zijn volgens consumenten de belangrijkste aspecten van een showroom voor sanitair. Detaillisten en installateurs kunnen hun showroom vaak nog beter afstemmen op deze wensen en behoeften. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis.
Van de Nederlandse consumenten oriënteert iets meer dan de helft zich op nieuw sanitair door een winkel of een showroom te bezoeken. Het belang van een showroom die goed is afgestemd op de wensen van de consument is daarom groot.

Aanbod en verkoopbenadering

Aan consumenten is gevraagd welke aspecten zij belangrijk vinden bij een bezoek aan een showroom van sanitair. Hieruit blijkt dat met name het aanbod en de verkoopbenadering erg belangrijk zijn. Een ruim aanbod van sanitair wordt door 64% van de consumenten genoemd. Daarnaast vindt 46% van de consumenten een ruim aanbod aan merken belangrijk. Bij de verkoopbenadering zijn deskundig personeel, geen agressieve verkooppraatjes, vriendelijk personeel en personeel dat de tijd neemt voor de consument belangrijke aspecten.

Het is voor consumenten minder vaak belangrijk dat er voldoende personeel aanwezig is. Consumenten ervaren het blijkbaar niet als storend wanneer ze even moeten wachten tot ze geholpen worden. Als ze vervolgens maar wel deskundig en vriendelijk te woord worden gestaan. De uitstraling van de showroom is daarnaast minder belangrijk dan het assortiment en de kunde. Een luxe uitstraling wordt slechts door 4% van de consumenten genoemd.



Installateur op goede spoor

De ideeën van showroomhouders over de belangrijkste punten van een showroom moeten vanzelfsprekend overeenkomen met de wensen en behoeften van consument. Om te achterhalen of dit ook zo is, is aan installateurs met een showroom en detaillisten gevraagd wat consumenten volgens hen belangrijk vinden aan een bezoek aan de showroom.

Installateurs met een showroom zitten voor een belangrijk deel op één lijn met de consument. De meeste installateurs gaan ervan uit dat de consument deskundig personeel belangrijk vindt bij een bezoek aan de showroom. Een ruim aanbod aan sanitair – het vaakst door de consument genoemd – komt onder installateurs op de derde plaats. Ook persoonlijke aandacht wordt door de installateur vaak genoemd. Installateurs zijn het echter niet op alle punten eens met de consument. Zo noemen installateurs relatief vaak ‘luxe uitstraling’. Dit aspect van een showroom komt onder consumenten op de laatste plaats. Daarnaast komen een ruim aanbod aan merken, vriendelijk personeel en personeel dat de tijd voor je neemt bij de installateur ook veel lager uit dan bij de consument.

Detaillist: meer aandacht voor verkoopbenadering

Detaillisten geven evenals de installateur aan dat deskundig personeel volgens hen het het belangrijkste aspect van een showroom is voor de consument. Vervolgens lijken detaillisten zich echter meer te richten op het uiterlijk van de showroom dan op de verkoopbenadering. Zo worden ‘mooie en nette showroom’ en ‘overzichtelijk’ vaker genoemd dan vriendelijk personeel en persoonlijke aandacht. Slechts een handjevol detaillisten blijkt daarnaast te realiseren hoe consumenten denken over agressieve verkooppraatjes.

Inspelen op verwachtingen

Consumenten zullen doorgaans slechts enkele keren in hun leven voor een nieuwe badkamer of onderdelen hiervan naar de showroom gaan. Zij doen dit met het plan een grote financiële uitgave te doen voor een product waarvan ze over weinig technische kennis beschikken. Vaak hebben ze echter wel scherp waaraan hun aankoop esthetisch moet voldoen. Klanten van een sanitairshowroom verwachten vanuit die gedachte in de eerste plaats een ruim aanbod van merken en producten. Ze willen daarnaast geholpen worden door deskundig en vriendelijk personeel, dat de tijd voor hen neemt zonder agressieve verkooppraatjes. Deze aspecten worden belangrijker geacht dan het uiterlijk van de showroom of de openingstijden of de hoeveelheid parkeerruimte.