Domotica

Samsung legt grondvesten van het Smart Home

Samsung legt grondvesten van het Smart Home
In de Nekkerhal in Mechelen bouwde Samsung een ‘Smart Home’ dat toont hoe het huis van morgen eruitziet. In het Smart Home staat gebruiksgemak centraal. Alle toestellen, van smartphone en tv tot verwarming en koffiezetapparaat werken samen om het leven aangenamer te maken.

Geen huis vol drones of robotassistenten die u welkom heten, maar vooral nuttige innovaties die het leven echt gemakkelijker maken. ’s Morgens schakelt de koffiemachine automatisch in als de wekker afgaat. De verlichting past zich vanzelf aan het opkomen van de zon aan. De robotstofzuiger en de wasmachine kunnen van op afstand ingeschakeld worden. En ’s avonds opent de garagepoort automatisch en is de temperatuur in de living optimaal. Samsung maakt zich sterk dat alles wat de pers te zien kreeg op korte termijn beschikbaar zal zijn in België.

Smart Home doet het werk voor zijn bewoners

In een Smart Home communiceren alle apparaten met elkaar. De mogelijkheden die hierdoor gecreëerd worden zijn haast eindeloos op het vlak van multimedia, verlichting, verwarming, airconditioning, beveiliging, toepassingen in en rond het huis.

Dat kreeg ook de pers op 2 april in Mechelen te zien. Het uitgebreid gamma van Samsung producten – van een Samsung wasmachine en multiroom speaker tot de Samsung Galaxy S6 en de Samsung Gear S smartwatch – werken naadloos met een slim slot van Assa Abloy, een slimme thermometer van Nest en de slimme verlichting van Sylvania.

Alles kan perfect met elkaar verbonden worden via een centrale hub van Smart Things, een open platform dat sinds vorig jaar deel uit maakt van Samsung Electronics. Hierdoor kunnen alle slimme sensoren, huishoud- en entertainmenttoestellen met elkaar verbonden worden en bediend worden via een centrale app.

Geen toekomstmuziek, maar vooral technologie om het leven van bewoners gemakkelijker te maken door alledaagse objecten te transformeren in ‘slimme objecten’ die met elkaar communiceren.

Samsung legt grondvesten van het Smart Home

Samsung als partner voor uw Smart Home

“Samsung is de ideale partner voor het slimme huis. Naast smartphones, tablets en tv’s maakt Samsung ook huishoudelijke toestellen die mensen dagelijks gebruiken: koelkasten, wasmachines, stofzuigers enz. Deze producten laten samenwerken om het leven van gebruikers gemakkelijker te maken is een evidente volgende stap voor ons,” zegt Peter Vanhecke, Managing Director van Samsung Electronics België. “In 2014 verkocht Samsung wereldwijd 665 miljoen producten. Tegen 2017 zullen alle mobiele toestellen en tv’s uit ons gamma slim zijn en tegen 2020 zullen alle Samsungproducten met elkaar kunnen communiceren.”

Deze voorspelling wordt bijgetreden door futuroloog Ian Pearson: “Dit is de volgende stap in de evolutie van technologie. We evolueerden van mainframes naar PCs, van PCs naar laptops en van laptops naar mobiele toestellen (zoals tablets, smartphones en wearables). Tijdens deze evolutie werden de toestellen kleiner en zelfs ‘wearable’ omdat computeronderdelen kleiner en tegelijkertijd krachtiger werden. Veel mobiele toestellen zijn krachtiger dan de mainframe computers van enkele jaren geleden. Logischerwijs worden heel wat andere toestellen nu ook slimmer, krachtiger en goedkoper. Dit is het wat de deur opent voor het slimme huis.”

“In het huis van overmorgen staat echt alles met elkaar in verbinding. Het gaat dan niet alleen om de verlichting en huishoudtoestellen, maar ook het meubilair, de verf op de muren en zelfs het glas in de ramen. Mogelijk zijn er zelfs rondzwevende apparaten die monitoren op de veiligheid, vervuiling en de hoeveelheid fijn stof in huis. Er zullen zeker robotten en drones zijn en zij zullen evenveel communiceren met de andere toestellen als met de menselijke bewoners. Het huis vindt een bijna telepathisch antwoord op de noden van bewoners en past zich aan als respons op voorkeuren, emoties, commando’s en gebaren.

Peter Vanhecke benadrukt dat het slimme huis zich moet aanpassen aan de levensstijl van zijn bewoners: “Het gaat in de eerste plaats niet over toestellen, maar over mensen. Het huis zal zich aanpassen aan bewoners en niet andersom.” De eigenaar of gebruiker van de toestellen beslist immers zelf wat er wanneer moet gebeuren, de apparaten voeren enkel zijn wensen uit. En wie wil er niet op zijn wenken bediend worden? Met een netwerk van toestellen dat exponentieel groeit – Google schat dat in 2020 75 miljard toestellen zullen communiceren met personen en andere objecten - kan de levenskwaliteit van de gebruikers ook alleen maar toenemen. Wat gisteren nog onuitvoerbaar leek, is vandaag al realiteit.

Ook interessant