Verhuizen

9 handige tips bij een verhuizing

9 handige tips bij een verhuizing
De lente is altijd al een populaire tijd geweest om te verhuizen. Een goede temperatuur (niet te warm om te sjouwen en te klussen en niet te koud om de ramen tijdens het schilderen open te kunnen zetten), lange dagen waardoor je nog geen lampen nodig hebt in het nieuwe huis en in de zomervakantie kun je nog de laatste hand leggen aan de inrichting en genieten van je nieuwe huis. Ga jij ook binnenkort verhuizen? Hierbij 8 handige tips om dit zo vlot en stressvol mogelijk te doen!

Planning van klussen en verhuizen

Door vooraf goed over de planning na te denken, kun je een hoop problemen voorkomen. Als het bijvoorbeeld nog nodig is om te klussen in de nieuwe woning, kun je dit natuurlijk het gemakkelijkst doen voordat alle grote meubels verhuisd worden. En heb je nieuwe meubels besteld? Spreek dan met de leverancier duidelijk af wanneer deze geleverd worden, het liefst niet al te snel na ontvangst van de sleutel in verband met schoonmaken en klussen (dit geldt overigens natuurlijk dan weer niet voor een nieuw bed).

Verhuisweken – dubbele woonlasten maar wel nodig

Dubbele woonlasten wil iedereen natuurlijk het liefst zo laag mogelijk houden, en daarmee dus de overlappende tijd van het oude en het nieuwe huis. Een overlappende periode van minimaal enige weken is echter zeker aan te raden. Zo kun je je oude koop- of huurwoning netjes achterlaten, al je spullen verhuizen en het nieuwe huur- of koophuis bewoonbaar maken voordat je er definitief intrekt.

Kosten voor een verhuizing

Met de aankoop van een nieuw huis zit je ook niet nog eens te wachten op hoge kosten voor een verhuizing. De kosten kun je laag houden door vrienden en familie als hulptroepen in te schakelen, zodat je de taken kunt verdelen en er veel efficiënter gewerkt kan worden. Zelf verhuizen kost minder geld, maar het is ook wel wat waard minder energie en tijd erin te hoeven steken. Zware meubels en witgoed kunnen bovendien door een professioneel verhuisbedrijf veel gemakkelijk getransporteerd worden, bijvoorbeeld via trappen of met behulp van een verhuislift, en bovendien zijn ze verzekerd tegen eventuele beschadigingen. Als je zelf al veel van de kleinere spullen verhuist, kun je ook met hulp van een verhuisbedrijf goedkoop verhuizen.

Huur een verhuisbedrijf in uit de regio

Om te moeten betalen voor onnodig veel extra gereden kilometers, is de voordeligste optie een verhuisbedrijf uit de regio in te huren. Verhuisbedrijven zitten door het hele land, waardoor je zonder al teveel moeite een verhuisbedrijf in Groningen, Utrecht, Rotterdam of Maastricht kunt vinden.

Transport regelen voor kleinere items

Wil je toch de verhuizing in zijn geheel zelf uitvoeren, of in ieder geval kleinere spullen? Dan is het huren van een aanhangwagen of een busje wel een must, afhankelijk van de afmetingen van je grootste meubels. Bereken vooraf hoeveel keer je heen en weer zult moeten rijden en hoeveel dagen je de aanhanger of bus moet huren aan de hand van de hoeveelheid spullen. Aangezien veel mensen in het weekend verhuizen, is het aan te raden zeer tijdig transport te huren als jij dit ook van plan bent.

Vergeet niet een adreswijziging door te geven

Ongeveer twee maanden voorafgaand aan de verhuizing kun je al een inventarisatie gaan maken van welke mensen, bedrijven en instanties je post ontvangt. Een maand voor de verhuizing kun je ze dan het nieuwe adres met de verhuisdatum doorgeven. De verhuisservice van postbezorgers zoals Sandd en PostNL zorgt ervoor dat post automatisch wordt doorgestuurd naar je nieuwe adres. Niet alleen handig voor jou, maar ook fijn voor de nieuwe bewoner(s) van je woning. De adreswijziging aan je gemeente moet je wettelijk binnen vijf dagen hebben na de verhuizing hebben doorgegeven.

Zorg tijdig voor gas, water en licht

Wil je vanaf de dag van de sleuteloverdracht direct aan de slag met klussen en schoonmaken? Zorg dan dat je nieuwe woning vanaf de eerste dag is aangesloten op gas, water en licht. Dit is ook erg handig tijdens de inspectie bij de sleuteloverdracht, aangezien het in de winter bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg nog donker kan zijn.

Tips voor het inpakken van verhuisdozen

Ongeveer een maand voor de echte verhuizing kun je al beginnen zaken in te pakken die je niet meer zo snel nodig zult hebben. Mocht je weinig ruimte hebben, dan is het handig de reeds ingepakte spullen elders op te slaan, zodat je gemakkelijker overzicht kunt houden. Zet altijd duidelijk op de doos wat de onder- en bovenzijde is en of er fragiele items inzitten, en wees extra voorzichtig met het inpakken van breekbare spullen. Tijdens de verhuizing kunnen de dozen direct naar de bestemde ruimte gebracht worden door ze van een kleurcode of andere indicatie van de inhoud te voorzien.

Heel belangrijk: met plezier verhuizen

Als laatste maar zeker niet als minst belangrijk tip: verhuis met plezier! Een verhuizing levert altijd mentale en fysieke stress op, daar ontkomt niemand aan. Positieve energie, en voldoende powerfood en drinken zorgen dat zowel jij als helpende mensen met meer plezier bezig zijn en meer werk verzetten. Hoe goed de planning en voorbereiding ook zijn, er zullen altijd spullen beschadigen of sneuvelen en er zullen altijd dingen anders gaan dan gedacht. Reageer stress niet af op mensen die komen helpen, want uiteindelijk is alles te repareren, vervangen en inventief op te lossen.

Ook interessant