Vastgoed

Wie betaalt de onroerende voorheffing van een huurwoning?

Eigenaars van een woning moeten jaarlijks onroerende voorheffing of grondbelasting betalen. Maar wat als je een huis of appartement huurt? Geldt dan dezelfde regelgeving? De onroerende voorheffing van een gehuurde woning is nooit ten laste van de huurder, maar wel van de verhuurder-eigenaar. Je doet er als huurder goed aan om dit in de huurovereenkomst te laten opnemen. Op die manier speel je op zeker en kunnen er later geen onnodige discussies ontstaan.

De onroerende voorheffing is een regionale belasting die elke woningeigenaar in België moet betalen.

Let op: Voor de huur van bijvoorbeeld een tweede verblijf of een garage kunnen er andere regels gelden. Vraag bij twijfel zeker raad aan een specialist.

Wat is het kadastraal inkomen?

De onroerende voorheffing gaat integraal naar de fiscus en wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. Het gaat om een fictief netto-inkomen dat je uit de verhuur van je woning zou halen. Het kadastraal inkomen werd in 1975 in het leven geroepen en wordt jaarlijks geïndexeerd. Hoe lager je kadastraal inkomen, hoe lager de onroerende voorheffing.

Hoe wordt de onroerende voorheffing berekend?

De onroerende voorheffing wordt berekend op basis van onder andere de grootte van je woning, maar ook de ligging speelt een rol. De basisheffing bedraagt 2,5% procent van het kadastraal inkomen in het Vlaams Gewest en 1,25% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië. Op de basisheffing heffen de provincies en de gemeentes opcentiemen, die ze zelf bepalen.

Ook interessant