Vastgoed

SHM De Ideale Woning wint de Business Mobility Award 2017

SHM De Ideale Woning wint de Business Mobility Award 2017
Eind vorige week ontving de sociale huisvestingmaatschappij De Ideale Woning met hoofdzetel in Antwerpen-Berchem de Business Mobility Award 2017 uit handen van minister Ben Weyts. De Business Mobility Awards bestaan sinds 2009 en gaan jaarlijks naar werkgevers die initiatieven nemen om de verplaatsingen van hun werknemers zo veilig en duurzaam mogelijk te laten verlopen – te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of door middel van carpooling. De laureaten van de Business Mobility Awards worden gekozen door een jury waarin zowel mobiliteitsspecialisten, werknemers- en werkgeversorganisaties als bedrijven zetelen.

Uit 25 inzendingen koos de jury De Ideale Woning als winnaar van de algemene award. De jury beloonde “de doordachte en planmatige aanpak van bedrijfsmobiliteit. De Ideale Woning zet in op vergroening van het woon-werkverkeer met onder meer het aanbieden van fietsleasing en deelauto’s, en het vervangen van de dieselvloot door elektrische wagens en elektrische fietsen. Dienstverplaatsingen van minder dan 7 km gebeuren altijd per fiets. Op 2 jaar tijd wist het bedrijf met die maatregelen het fietsgebruik onder de werknemers quasi te verdubbelen (van 19 naar 32 personen).”

“De Ideale Woning zet in op groene en duurzame mobiliteit,” zegt voorzitter Dirk de Kort. “We hebben met dienstfietsen en elektrische wagens ervoor gezorgd dat onze verplaatsingen tijdens de werkuren efficiënt en milieuvriendelijk gebeuren. Voor het woon-werkverkeer zetten we in op fietsen en openbaar vervoer.”

Voor de verduurzaming van het woon-werkverkeer heeft De Ideale Woning steun gekregen van het Mobiliteitspunt van de provincie Antwerpen. Zij maakten een mobiscan die de woon-werkmobiliteit in kaart bracht. Uit de scan bleek dat de grootste winst voor duurzame mobiliteit te boeken was door in te zetten op verplaatsingen met de fiets.

Fietsleasing

De Ideale Woning is gestart met een fietsleaseprogramma voor de medewerkers. De sociale huisvestingmaatschappij zet ook in op een flexibele combinatie van vervoermiddelen zodat voor elke medewerker zijn of haar optimaal woon-werktraject kan uitgewerkt worden. Zowel het openbaar vervoer, als verplaatsingen met de fiets of te voet worden vergoed.

Deze aanpak is succesvol. Bijna 70% van de medewerkers komt met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk. Het aantal dagelijks gefietste kilometers is gestegen van 232 naar 560.
“We zijn heel blij met dit succes. Onze medewerkers zijn enthousiast op de fiets, de trein en de bus gesprongen en blijven het volhouden. Ons fietsleaseprogramma is ook een element dat De Ideale Woning als werkgever aantrekkelijk maakt voor nieuwe medewerkers,” onderlijnt directeur Gert Eyckmans.

“De Ideale Woning is gestart met een autodeelproject. We delen een dienstwagen met onze huurders en buren. Zo proberen we om onze huurders een betaalbaar alternatief te geven voor hun verplaatsingen. We hebben nog meer plannen in deze richting: fietsdelen, autodelen met chauffeur, nieuwbouwprojecten met deelauto… We blijven verder werken aan duurzame mobiliteit op alle gebied: voor onze dienstverplaatsingen, voor ons woon-werkverkeer en voor onze huurders,” besluit voorzitter Dirk de Kort.

Ook interessant