Vastgoed

Kopers van woningen woningcorporatie op verkeerde been gezet

Kopers van woningen woningcorporatie op verkeerde been gezet
KRO-NCRV - Fotograaf: Stijn Ghijsen
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) oordeelt dat kopers die woningen met zogenaamde ‘korting’ hebben gekocht van woningcorporaties, op het verkeerde been zijn gezet. De autoriteit vindt de informatie die werd verstrekt over het begrip ‘korting’, die hoort bij de Koopgarant-regeling, niet duidelijk genoeg voor consumenten. Daarmee kregen kopers mogelijk een verkeerd idee over wat de regeling inhoudt. Tot deze conclusie komt ACM na onderzoek op verzoek van het tv-programma De Monitor (KRO-NCRV). Op last van de waakhond hebben betrokken partijen het woord ‘korting’ moeten schrappen en de voorlichting over Koopgarant verduidelijkt.

Koopgarantwoningen worden door woningcorporaties verkocht. Dergelijke woningen kunnen met zogenaamde ‘korting’ worden gekocht, maar moeten bij verhuizing weer worden terug verkocht aan de woningcorporatie. De korting wordt bij terugkoop van de woning weer verrekend. Het gaat dus niet om een kortingsbedrag dat je als koper krijgt.

Bij De Monitor zijn in totaal meer dan 260 tips binnengekomen over Koopgarant. Een groot deel daarvan gaat over het ‘begrip’ korting. Veel tipgevers hebben nooit begrepen dat de korting aan het einde van de rit weer zou worden verrekend: zij dachten dat ze dat kortingsbedrag mochten houden.

Verwarrend begrip

‘ACM wil dat consumenten goed en juist worden geïnformeerd bij de aanschaf van producten en diensten,’ licht woordvoerder Saskia Bierling van ACM toe. ‘Dat geldt zeker bij de aankoop van een woning. Natuurlijk moeten consumenten zich bij zo’n belangrijke aankoop goed informeren over alle voorwaarden. Maar daarvoor is wel nodig dat zij duidelijke informatie krijgen. Daar voldeed de Koopgarant-regeling wat ons betreft niet aan ten aanzien van het ‘kortingsaspect’.’

De kritiek van ACM is tweeledig. Ten eerste gaat het om het gebruikte begrip ‘korting’, die geen korting is. Ten tweede vindt de onafhankelijke toezichthouder ook de uitleg over hoe de korting bij terugkoop van de regeling weer wordt verrekend niet duidelijk genoeg.

Niet langer gebruikt

ACM heeft inmiddels overlegd met Stichting OpMaat, die de Koopgarant-regeling heeft bedacht en licenties verstrekt aan woningcorporaties. OpMaat heeft de informatie op haar eigen website aangepast.

Bierling: ‘Omdat het kopen van een huis een ingrijpende aankoop is met grote financiële impact die een consument niet vaak doet, vonden we het belangrijk dit probleem op te lossen. Dat is nu het geval doordat de informatie op dit punt verduidelijkt is: de term ‘korting’ wordt niet langer gebruikt. Ook de informatie over wat er gebeurt bij het verkopen van het huis is verduidelijkt.’

In andere documenten, zoals koopaktes en erfpachtbepalingen, komt het woord ‘korting’ nog wel voor, maar dat kan OpMaat naar eigen zeggen niet veranderen. ‘Die documenten zijn afgestemd met andere partijen zoals het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Belastingdienst,’ aldus Bernard Wouters van OpMaat.

Wat betekent dit nu voor Koopgarant-eigenaren die door het begrip ‘korting’ op het verkeerde been zijn gezet? Volgens ACM kunnen zij zich gesterkt voelen met de uitspraak van de autoriteit. Daarmee kunnen zij hun beklag doen bij de woningcorporatie, bij de geschillencommissie of uiteindelijk bij de rechter. Stichting OpMaat voelt zich niet verantwoordelijk voor deze groep, omdat zij vindt dat ze consumenten niet op het verkeerde been hebben gezet. Directeur Hans van Harten van OpMaat: ‘Hoe vervelend het voor die mensen ook is, die mensen hebben ergens toch ook een eigen verantwoordelijkheid. Maar als ze een concreet probleem hebben, dan kunnen ze daarmee naar de woningcorporatie.’

Ook interessant