Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Merkbaar Trump-effect op Europese vastgoedmarkt  

Merkbaar Trump-effect op Europese vastgoedmarkt
De verkiezing van Donald Trump tot 45ste president van de Verenigde Staten heeft verregaande gevolgen. Volgens Ruud van Maanen, vastgoedspecialist bij ABN Amro, ondervindt ook de Europese immomarkt er een effect van. Trumps overwinning heeft tot macro-economische onzekerheid geleid en volgens van Maanen kan de Europese vastgoedsector daar zijn voordeel mee doen. Niet alleen omdat de rente langer op een laag niveau blijft, maar ook omdat vastgoed nog altijd als een relatief veilige investering wordt gezien.

Effect was onverwacht

De markten hadden de overwinning van Trump niet zien aankomen. Ze gingen er dan ook van uit dat de Federal Reserve, de centrale bank van de VS, de rente in december zou verhogen. Door anticipatie daarop is de rente op West-Europese staatspapieren fel gestegen en zijn de koersen van Europese vastgoedaandelen sinds eind deze zomer sterk gedaald.

Onmiddellijk na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag dook de rente op Duitse Bunds met 5 basispunten naar omlaag, als een vlucht naar veiligheid. Het vertrouwen in vastgoed blijft dan ook hoog: de Europese aandelenkoersen verloren zoĺn drie procent, maar de vastgoedmarkt bleef nagenoeg stabiel. Zelfs bij een worst-case-scenario verwacht Van Maanen geen negatieve impact op het Europese vastgoed. Volgens hem zijn de fundamenten onder de immomarkt namelijk goed. Hij verwijst daarbij naar het tekort op de Duitse woningmarkt en de grote vraag naar Parijse kantoren.

Nieuw Trump-scenario in Europa?

Net zoals de Brexit en de verkiezing van Trump sluit van Maanen geen nieuwe verrassingen uit die voor onrust op de Europese markten kunnen zorgen. Hij wijst op de nakende verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland, waar rechts-populistische partijen klaarstaan om de macht in handen te nemen. Van Maanen erkt dit gevaar, maar stelt dat het als belegger moeilijk is om er nu al adequaat op te anticiperen.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
3 januari 2017
Nieuwsarchief:   

Meer vastgoednieuws

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Mijn Huis Mijn Architect
De Vlaamse Renovatiedag
Dossier Batibouw 2017
Tip uit de bedrijvengids:
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba