Vastgoed

Gemiddeld woonhuis kost momenteel 230.103 euro

Volgens de Belgische notarissen vond er in het begin van 2016 een ‘toeloop op vastgoed’ plaats. Dat is ongewoon, want doorgaans is het eerste kwartaal een kalme periode op de immomarkt. De notarissen wijzen naar de lage hypotheekrentes als oorzaak. Elk kwartaal publiceert de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN) zijn Notarisbarometer, een verslag over de activiteit op het vlak van gezinnen, ondernemingen en vastgoed. De cijfers in dit rapport zijn betrouwbaar, want het gaat om het aantal dossiers dat elke maand in de notariskantoren wordt opgestart. Voor vastgoed worden bijvoorbeeld alle transacties (verkopen) bijgehouden.

Tijdens het eerste kwartaal van 2016 is er een opvallende stijging in het aantal vastgoedtransacties in het hele land. Er is een stijging van 9,4 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015. De stijging is het sterkst in Brussel (16,1 procent), maar laat zich ook in Vlaanderen (9,7 procent) en Wallonië (7,1 procent) voelen.

Prijzen blijven stabiel

Vertaalt deze drukte op de vastgoedmarkt zich dan ook in hogere huizenprijzen? Toch niet. De prijzen zijn erg stabiel. Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015 is er een lichte daling in de gemiddelde prijs van een woonhuis: -1,4 procent. De gemiddelde prijs bedraagt nu 230.103 euro.

De gemiddelde prijs van een appartement bedraagt dan weer 206.399 euro, een stijging van 1,1 procent. De groeiende vraag naar appartementen is al langer aan gang en vertaalt zich dus in almaar hogere prijzen.

Goedkoop lenen

De populariteit van vastgoed heeft, aldus de notarissen, alles te maken met de lage hypotheekrentes. Terwijl sparen amper iets opbrengt, zijn kredieten erg goedkoop. In plaats van spaargeld weg te zetten op de banken, kiezen almaar meer gezinnen er dus voor om een lening aan te gaan en hun woondroom waar te maken.

Ook interessant