Vastgoed

Huurwoningen moeten uitgerust zijn met rookmelders

Rookmelders zijn van levensbelang in huis. Zonder rookmelder is de kans zeer klein dat je op tijd wakker wordt wanneer er ‘s nachts brand uitbreekt in je woning. De rook verspreidt zich snel door je huis en werkt verstikkend. Je hebt doorgaans maar enkele minuten om de woning te verlaten. Rookmelders pikken de rook sneller op en zorgen ervoor dat je meteen paraat bent om de brand te blussen of jezelf en je gezin in veiligheid te brengen. Vanaf dit jaar zijn ze ook verplicht in de meeste huurwoningen.

Wetgeving rookmelders

Sinds 1 januari 2013 zijn optische rookmelders verplicht in huurwoningen, nieuwbouwwoningen en woningen die gerenoveerd worden. Voor huurwoningen was de regelgeving alleen van toepassing wanneer er een nieuw huurcontract werd afgesloten na 1 januari 2013, maar daar is dit jaar dus verandering in gekomen.

Vanaf 1 januari 2016 zijn rookmelders eveneens verplicht in huurwoningen met een lopend contract. Is de woning gebouwd vóór 1945, dan moet de verhuurder zelf rookmelders laten plaatsen in huis. De verhuurder draagt ook de kosten. Voor huurwoningen gebouwd vanaf 1945 gaat de regeling pas in op 1 januari 2019.

Toch doe je er altijd goed aan om je woning brandveilig te maken en rookmelders te laten installeren. Huur je momenteel een woning zonder rookmelders? Speel op veilig en vraag je huisbaas om er toch enkele te laten installeren.

Tips voor een correcte installatie

Rookmelders zijn pas effectief wanneer ze correct geplaatst zijn. Deze tips helpen je alvast op weg:
  • Plaats altijd meerdere rookmelders in huis.
  • Vermijd rookmelders in de keuken, badkamer of garage, waar meer risico is op vals alarm.
  • Voorzie daarentegen wél rookmelders in de trappenhal op elke bewoonde verdieping.
  • Bevestig de toestellen aan het plafond op minstens 30 centimeter van de muren of aan de muur op minstens 15 centimeter van het plafond.
  • Test de rookmelder nadat je hem hebt geplaatst.

Ook interessant