Vastgoed

Acht jaar wachten op sociale huurwoning in Nederland

Wie in aanmerking komt voor een sociale huurwoning moet daar gemiddeld acht jaar op wachten. Dat meldde RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek. Purmerend kent de langste wachttijd: 21 jaar. In het centrum van Amsterdam en in Hoofddorp bedraagt de wachttijd 17 jaar, in andere Amsterdamse stadsdelen varieert het van 14 tot 16 jaar. In Nieuw-Lekkerland wachten mensen drie jaar op een sociale huurwoning. RTL Nieuws bekeek alle huurwoningen die tussen augustus 2014 en augustus dit jaar werden verhuurd via WoningNet, de grootste aanbieder van sociale huurwoningen op internet.

Te weinig

Volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft worden er te weinig nieuwe sociale huurwoningen gebouwd, terwijl de vraag toeneemt. Dat komt onder meer door een toename van het aantal asielzoekers met verblijfsvergunning en doordat er relatief weinig mensen doorstromen van huur naar koop.

Dat de wachttijd zo lang is komt ook doordat veel (potentiële) huurders voorrang krijgen omdat ze een urgentieverklaring op basis van medische gronden kunnen overleggen. Ook wie slachtoffer is geweest van huiselijk geweld krijgt vaak voorrang en ook mantelzorgers en asielzoekers komen in veel gemeenten eerder aan bod bij de toewijzing van sociale huurwoningen.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant