Verhuizen

Nederlanders verhuizen vaker

Steeds meer mensen in Nederland verhuizen. Dat is gebleken uit cijfers van het Centraal bureau van de Statistiek. In vergelijking met 5 jaar geleden zijn er veel meer mensen verhuisd. Deze trend zet zich voort in de eerste maanden van het jaar 2015. Waar ligt dit zoal aan?

Economie trekt aan

Door een groeiende economie zijn er veel meer mensen in het eerste kwartaal van 2015 verhuisd. Uit cijfers van het Kwartaalmonitor Transport blijkt dat verhuisfirma's in Nederland een hogere omzet hebben gerealiseerd dan voorgaande jaren. Als we het eerste kwartaal van 2015 vergelijken met die van 2014 dan zie we een stijging van zo'n 6% (omzet verhuisbedrijven).

Aantal verkochte verhuizen is gestegen

Door de crisis zijn zagen we een krimp in de huizenmarkt. In het eerste kwartaal van 2015 is er sinds 2008 nog niet zoveel huizen verkocht. De oorzaken zijn: een stijgende consumentenvertrouwen en een lichte groei van de economie. Daarbovenop komt dat de rente op hypotheken historisch laag is geworden. Voor starters is het hierdoor erg aantrekkelijk en gemakkelijk om en huis te kopen. De drempel ligt namelijk lager en daarom verhuizen steeds meer mensen.

Nieuwe huizen

Er zijn meer bestaande woningen verkocht, maar er komen ook steeds meer woningen in Nederland bij. Voornamelijk komen er eenpersoonshuishoudens bij. Wat wel opvallend is dat de prijzen van verhuisbedrijven in Nederland zijn gestegen met zo;n 2.5% ten opzichte van het vorige jaar.

Gezinnen verhuizen ook vaker in Nederland

Nu blijkt ook dat er steeds meer gezinnen in Nederland verhuizen. Uit cijfers van het CBS valt op dat ongetrouwde stellen eind 2013 als eerste opzoek gingen naar een nieuwe woning. Het ging hier voornamelijk om mensen tussen de 20 en 30 jaar. Pas op de helft van het jaar 2014 gingen steeds gezinnen en echtparen zonder kinderen verhuizen. Het totaal aantal gezinnen dat verhuisde tussen januari 2015 en mei 2015 is 44.000 in Nederland. Goed nieuws voor verhuisbedrijven. Zie ook: kosten verhuisbedrijf voor een overzicht van de totale kosten van een verhuisbedrijf in Nederland.

Ook interessant