Vastgoed

Vlaamse vastgoedmakelaars gaan voor lagere energiescore

In december van vorig jaar besliste de Vlaamse regering dat renoveren meer en beter ondersteund moet worden. Om dat te realiseren, sloot minister van energie Annemie Turtelboom een renovatiepact af met de Confederatie van Immoberoepen (CIB) en een dertigtal andere organisaties. Zo zetten de vastgoedmakelaars mee hun schouders onder een ambitieus en belangrijk project: de renovatiegraad in Vlaanderen omhoog trekken en de energiescore doen dalen.

Renovatiepact: wat houdt het in?

Wat heb je nu precies aan dat pact? De bedoeling van de Vlaamse Overheid is om zo veel mogelijk woningen bijna-energieneutraal te maken. Om dat te realiseren heb je heel wat ondersteuning nodig, en die is niet enkel financieel. De organisaties die het pact ondertekend hebben, slaan de handen in elkaar om alle relevante informatie toegankelijk te maken voor iedereen, en om concrete doelstellingen uit te werken voor renovatie in Vlaanderen.

De visie van de vastgoedsector

Elke vastgoedmakelaar zal het bevestigen: kopers en huurders kijken steeds kritischer naar de energiescore of EPC-waarde van de woning waarop ze hun zinnen hebben gezet. En dat is zeker verstandig: die score geeft je een goede indicatie van het energieverbruik én de energieverspilling die je mag verwachten. Stroomt de warmte niet naar buiten langs ramen met enkel glas? Of via een slecht geïsoleerd dak? Je makelaar is goed geplaatst om je tekst en uitleg te geven bij het EPC-document.

Ga je verbouwen?

Plan jij binnenkort energiebesparende renovatiewerken aan je woning? Dan bestaan er nog steeds heel wat premies die je project financieel ondersteunen. De renovatiepremie bestaat nog steeds, al is het in een beperkte vorm. Daarnaast heb je waarschijnlijk ook recht op een verbeteringspremie en een energielening.

Het renovatiepact is dus in de eerste plaats een belofte van de overheid en de betrokken organisaties. De bouw- en immosector werken zo samen naar een energiezuiniger leefmilieu.

Ook interessant