Vastgoed

Mechelen verkoopt casco-units Huis van Lorreinen

Eind april start de verkoop van de zes wooneenheden in het Huis van Lorreinen. Dat is een nieuw woonproject in hartje Mechelen, op de hoek van de Scheerstraat met de Frederik de Merodestraat en vlakbij de Grote Markt. In 2012 kocht het stadsbestuur zes verkrotte panden op en vormt ze nu om tot zes flexibele casco-units. De bouwwerken van dit nieuwe stadsvernieuwingsproject starten op 4 mei.

Al meer dan 30 jaar ontsierden verkrotte panden op de hoek van de Scheerstraat en de Frederik de Merodestraat het beschermde stadsgezicht van de Grote Markt. Tot het stadsbestuur in 2012 de panden opkocht en naar een nieuwe invulling zocht. Die is intussen gekend: het Huis van Lorreinen wordt een nieuw woonproject in hartje Mechelen met zes flexibele woonunits, waarvan twee ook geschikt zijn als commerciële ruimte.

“Het stadsbestuur wou een doorbraak creëren en heeft zelf het heft in handen genomen door de taak van bouwheer op zich te nemen. Het gaat hier om een belangrijke locatie op de Grote Markt – tenslotte een beschermd stadsgezicht – waar wij kiezen voor een kwaliteitsvol project qua afwerking en dat bovendien een meerwaarde moet zijn voor de uitstraling van de buurt”, aldus schepen van Wonen en Stedenbouw Greet Geypen.

Ontwerpbureau dmvA Architecten ging resoluut voor een unieke en vernieuwende aanpak met een verticale opbouw. Hierdoor wordt de oorspronkelijke perceelindeling van vroeger volledig behouden en past het volledig in het bestaande ontwerp van de gevels. Dit was een voorwaarde die werd opgelegd door Onroerend Erfgoed Vlaanderen. Het ontwerp maakt efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. De nieuwe bouwvormen nodigen uit tot het leggen van contacten en brengen meer sociale dynamiek.

De oppervlakte van de units variëren van +/- 100 tot 125 m² netto-vloeroppervlakte en hebben allemaal een private buitenruimte. Een gemeenschappelijke binnenstraat biedt toegang tot de verschillende eenheden. De prijs per unit varieert van 165 000 euro tot 205 000 euro (incl. grondaandeel, excl. btw). Daarnaast is er nog een commerciële ruimte van 36,5 m², die verkocht wordt aan 70 000 euro.

Doordat de stad de units casco op de markt brengt en verkoopt op plan, zijn beperkte (functie)wijzigingen nog mogelijk. Eventueel kunnen meerdere entiteiten aan elkaar gekoppeld worden.

Historische naam

Een van de afgebroken historische panden heette ‘de Hertog van Lorreinen’ en verwijst naar Karel, hertog van Lorreinen (1712-1780). Hij was landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden tussen 1741-1744 en 1749-1780. Door dit unieke woonproject ‘Huis van Lorreinen’ te noemen leggen we opnieuw een link met de rijke geschiedenis van dit stukje Mechelen.

Timing

  • Verkoop op plan start 29 april via makelaars
    • Quares: 015 33 19 19
    • Immo Vos: 015 34 34 34
    • First Immo: 015 41 12 83
    • Carl Mariën: 015 27 01 61

  • Start werken: 4 mei 2015

Bouwheer: Stad Mechelen
Ontwerp: dmvA Architecten
Bouwwerken: Bouwbedrijf Van Poppel

Meer info: www.mechelen.be/huisvanlorreinen

Ook interessant