Vastgoed

Strenge kredietverstrekking speelt vastgoedmarkt parten

In tegenstelling tot de cijfers van de Notarissenbarometer, die gisteren werden bekend gemaakt, ziet CENTURY 21 Benelux een lichte vertraging van de vastgoedmarkt. Het eerste kwartaal van 2015 werd zo voor woningen een daling van 1,58 procent opgetekend t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Voor appartementen gaat het om een daling van -1,19 procent. Volgens de grootste vastgoedketen van het land is het niet de verminderde woonbonus maar wel de strenge kredietverstrekking die de Belgische vastgoedmarkt parten speelt.

Century 21 Benelux, de grootste vastgoedketen in ons land, bevestigt de stelling van de Notarissenbarometer dat de Belgische huizenmarkt de voorbije maanden zeker niet is ingestort. Op basis van de transacties van de voorbije maanden verwacht de vastgoedgroep voor de eerste maanden van 2015 echter wel een lichte achteruitgang van het aantal transacties met maximaal 10 procent. Voornaamste reden hiervoor is de strenge kredietverstrekking. Nooit eerder was het voor jonge gezinnen zo moeilijk om - zonder financiële steun maar met wel een goed basisinkomen - een woonkrediet te kunnen verkrijgen.

Isabelle Vermeir: “Vandaag hebben meer en meer vastgoedmakelaars de reflex ingebouwd om potentiële kopers eerst naar de bank te sturen vooraleer ze aan hun zoektocht beginnen. Noodgedwongen, want het aantal compromissen waarop teruggekomen moet worden wegens 'geen lening gekregen' is talrijk. Een recent voorbeeld: een jong koppel dat iets langer dan een jaar geleden een eigen zaak opstartte en een goed zakencijfer kon voorleggen, kreeg geen woonkrediet voor een nochtans bescheiden woning. Hun zaak bestond nog geen twee jaar en dus deed zelfs de positieve prognose van de boekhouder er niet toe volgens de bank.”

In de loop van 2015 zal de achteruitgang in het aantal verkopen zich echter beperken, waardoor de vertraging voor het hele jaar allicht niet hoger zal oplopen dan 5 à 10 procent. Qua prijzen ziet de vastgoedgroep op alle vlakken, net zoals de Notarissenbarometer aangeeft, een stabilisering.

Transacties kwartaal 1 - 2015 (t.o.v. kwartaal 1 - 2014)
Transacties kwartaal 1

Ook interessant