Vastgoed

Record aantal woonleningen afgesloten in 2014

In 2014 is er voor 25,5 miljard euro woonleningen afgesloten in België. Dat is een absoluut record. Dat komt neer op 231.000 hypothecaire kredietovereenkomsten. De oorzaak van deze enorme toeloop is de lage rente en het verdwijnen of aanpassen van de woonbonus in 2015. Veel mensen hebben in 2014 besloten een huis te kopen of te renoveren om nog te kunnen profiteren van de woonbonus.

Zowel het aantal als het bedrag van de kredietaanvragen steeg in 2014 met 9 procent (exclusief herfinancieringen). Deze stijging komt volledig op rekening van de tweede jaarhelft. Het aantal verstrekte kredietovereenkomsten steeg ten opzichte van 2013 met meer dan 11 procent. Het overeenstemmende bedrag steeg met bijna 15 procent. De stijging van de hypothecaire kredieten was merkbaar bij zowel aankoop, bouw als verbouwing.

Vanaf oktober zagen kredietverstrekkers ook een ongeziene herfinancieringsgolf, met een meer dan verviervoudiging van het aantal externe herfinancieringen in het laatste trimester van vorig jaar.

Ook interessant