Vastgoed

Huizenprijzen China verder onder druk

De Chinese huizenmarkt is in december verder onder druk komen te staan. Dat bleek zondag uit gegevens van het Chinese statistiekbureau. In de grote steden van het land daalde de gemiddelde prijs van een nieuwbouwhuis met 4,3 procent op jaarbasis.

De aanhoudende malaise in de Chinese vastgoedmarkt, die begin vorig jaar inzette, vergroot de zorgen over de economie in China. De huizenmarkt en gelieerde sectoren zijn goed voor circa een kwart van de Chinese economie.

In november verlaagde de centrale bank nog een aantal belangrijke rentetarieven in een poging de weggezakte economische groei een impuls te geven. Mede daardoor werden in december fors meer huizen verkocht. Ook was de gemiddelde prijsdaling in de meeste steden, op maandbasis, minder sterk dan in voorgaande maanden.

Volgens analisten zullen de prijzen ook dit jaar echter verder naar beneden gaan. Toch vertoont de Chinese economie dit jaar mogelijk een sterkere groei dan alom wordt aangenomen. Een belangrijke adviseur van de Chinese centrale bank rekent voor 2015 op 7,3 procent groei, zo meldde staatspersbureau Xinhua zaterdag.

Ook interessant