Nieuwbouw

Na woningmarkt nu ook herstel woningbouw in verschiet

De verkoop van nieuwbouwwoningen in Nederland zit in de lift. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen ligt in de eerste 10 maanden van 2014 51 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar; voor bestaande woningen is dit 39 procent. Het herstel van de woningmarkt is van groot belang voor het herstel van de bouw. Maar liefst 40 procent van de bouw komt voor rekening van de woningbouw. ABN AMRO ziet dat de eerste contouren van herstel van de woningbouw zich aftekenen. Het aantal transacties van bestaande koopwoningen stijgt al sinds 2013 en de prijzen stijgen sinds april 2014 ook licht. De woningbouw reageert met een vertraging van maximaal 8 maanden op de ontwikkelingen in de woningmarkt. Dit betekent volgens ABN AMRO dat het eerste herstel van de woningbouw waarschijnlijk vanaf eind 2014, begin 2015 zichtbaar zal worden.

Nederlanders worden ouder en wonen langer alleen

De woningvoorraad in Nederland is nu nog met name gericht op gezinnen met kinderen. Het enige type huishouden dat in de komende jaren echter fors stijgt, zijn de eenpersoonshuishoudens. Nederlanders wonen niet alleen steeds vaker alleen, maar worden ook steeds ouder. Zo zal het aantal 65+-huishoudens volgens ABN AMRO tot en met 2040 fors stijgen. Dit betekent dat er meer kleine woningen gebouwd moeten worden. In de woningbehoefte van het groeiende aantal senioren kan deels ook worden voorzien door het aanpassen van bestaande woningen.

Grote behoefte woningen voor ouderen en eenpersoonshuishoudens

Als het herstel van de woningbouw intreedt, is het volgens ABN AMRO belangrijk dat woningen gebouwd worden waar in de toekomst behoefte aan is. Dit zijn dus vooral woningen die geschikt zijn voor eenpersoonshuishoudens en de ouder wordende bevolking. Dit hoeven echter niet alleen nieuwbouwwoningen te zijn. Ook bestaande gebouwen, zoals leegstaande kantoren, kunnen tot woningen worden omgebouwd. ABN AMRO wijst er echter op dat dit per regio verschilt. In gebieden waar de bevolking sterk vergrijst en tegelijkertijd krimpt, is nieuwbouw niet de meest voor de hand liggende optie. In gebieden als de Randstad, waar de woningnood groot is, zal nieuwbouw wel noodzakelijk zijn.

Ook interessant