Vastgoed

Retrohuizen duurder dan niet-traditionele woningen

Nieuwbouwwoningen in een historiserende bouwstijl zijn aanzienlijk duurder dan niet-traditionele nieuwe huizen. Het gaat om prijsverschillen van vijf tot liefst veertien procent, zo blijkt uit een studie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Amsterdam School of Real Estate (ASE).

Kopers zijn daarnaast bereid meer te betalen voor woningen die zijn gebouwd in bijvoorbeeld de stijl van de jaren dertig of die van zeventiende-eeuwse herenhuizen. Ook door de positieve associaties die woningbezitters hebben met deze stijlen, zijn ze bereid dieper in de buidel te tasten voor dit soort woningen.

De studie De waarde van stijl behelst een prijsanalyse die is uitgevoerd in de 86 Nederlandse vinexwijken. Er is onderscheid gemaakt tussen ‘neotraditionele’ en ‘verwijzend naar traditionele’ bouwstijlen, meldt het PBL.

“De neotraditionele stijl is in alle opzichten (qua gebouwvorm, gevelcompositie en detaillering) een nabootsing van bouwstijlen uit het verleden. Bij ‘verwijzend naar’ wordt vrijer omgegaan met de historische stijl. Vaak worden bij deze woningen wel de gebouwvorm en gevelcompositie nagebootst, maar ontbreekt de detaillering”, aldus het Planbureau.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant