Vastgoed

Nederlandse woningmarkt blijft aantrekken

Het herstel van de Nederlandse woningmarkt houdt aan. In het tweede kwartaal van 2014 zijn door NVM-makelaars 29.216 woningen verkocht, een stijging van 41% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de voorlopige kwartaalcijfers van de NVM. In de totale markt werden er het afgelopen kwartaal naar schatting 39.000 huizen verkocht. De prijzen namen voor het derde opeenvolgende kwartaal toe. In vergelijking met een kwartaal eerder stegen de prijzen met 1,7% tot 215.000 euro voor de gemiddelde verkochte woning. In vergelijking met een jaar eerder liggen de prijzen nu 3,5% hoger. Ger Hukker, voorzitter NVM: “We zijn blij dat de markt weer in de lift zit, maar we moeten ons wel realiseren dat het gemiddelden zijn. Lang niet iedereen in Nederland herkent zich in deze cijfers. De regionale verschillen zijn groot en sommige woningtypen, zoals vrijstaande woningen, zijn op jaarbasis zelfs nog in prijs gedaald.”

Het afgelopen kwartaal kende het hoogste aantal verkopen sinds het begin van de crisis in het najaar van 2008. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014 werden 20,1% meer woningen verkocht. Nu is het tweede kwartaal qua verkopen vrijwel altijd een beter kwartaal dan het eerste (gemiddeld over de afgelopen tien jaar werden er in een tweede kwartaal ruim 14% meer woningen verkocht), maar met 20,1% zijn dat er deze keer dus beduidend meer. Ger Hukker, voorzitter NVM: “Het eerste kwartaal van 2014 liet ook al een dergelijke stijging zien ten opzichte van een jaar eerder, wat aangeeft dat de markt nu echt uit het dal klimt. De afgelopen vier kwartalen hebben NVM-makelaars voor het eerst weer meer dan 100.000 woningen verkocht, iets wat we de afgelopen vijf jaar niet hebben gezien.”

Aantal verkochte woningen

Het meest verkochte woningtype was appartementen (30,4%), gevolgd door tussenwoningen (27,8%). Hoekwoningen, 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen kennen een aandeel van respectievelijk 14,1%, 14,6% en 13,2%. NVM-makelaars verkochten alles bij elkaar 29.216 woningen, in de totale markt werden naar schatting 39.000 huizen verkocht. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013 bedroeg de stijging van het aantal transacties 41%.

Ook interessant