Vastgoed

BTW-verlaging als vervanging van woonbonus (video)

Er is al geruime tijd onzekerheid over de toekomst van de woonbonus in Vlaanderen. Professor Johan Albrecht van de Universiteit Gent is van mening dat een btw-verlaging voor nieuwbouw een efficiënter middel is dan de huidige woonbonus. Hiermee stimuleer je de markt. Nu de bevoegdheid van de woonbonus wordt overgedragen naar Vlaanderen, is deze in de huidige vorm niet meer betaalbaar. Om de onzekerheid in de markt weg te nemen, zal er snel een duidelijke oplossing gepresenteerd moeten worden door de Vlaamse overheid voor mensen met koop-, bouw- of investeringsplannen.



Albrecht is voorstander voor het behoud van een woonbonus-achtig mechanisme, zeker voor nieuwbouw. Nieuwbouw creëert namelijk de meeste jobs en levert de staat de meeste fiscale ontvangsten op. Ongeveer de helft van de factuur van een nieuwbouwproject gaat naar de overheid in de vorm van belastingen. De woonbonus is in dat geval een soort compensatie voor de hoge fiscale druk op nieuwbouw. Daarnaast verruimt nieuwbouw het aanbod op de Belgische markt en dat is belangrijk omdat de vraag elk jaar met 50.000 woningen blijft stijgen. Voor wie een bestaande woning koopt is een woonbonus volgens Albrecht niet echt nodig. Er worden hierbij geen jobs gecreëerd en ook fiscaal worden er alleen maar registratierechten betaald. De subsidiering van de vraagkant werkt vooral prijsopdrijvend en dat is alleen in het voordeel van de verkopers van woningen, niet van de kopers.

Als de woonbonus alleen blijft behouden voor nieuwbouw, is de vraag of dit wel het juiste instrument is. De woonbonus geeft je in de jaren na de bouw een fiscale tegemoetkoming, daarmee vergroot je niet het bouwbudget. Een btw-verlaging voor nieuwbouw doet dat wel. Daarmee kunnen meer mensen een nieuw huis bouwen en vergroot je het aanbod op de markt. Als we willen dat de nieuwbouw in Vlaanderen op hoog niveau blijft, dan is een ingreep zoals bijvoorbeeld een btw-verlaging het meest efficiënt.

Ook interessant