Vastgoed

Een goedkope vakantie dankzij huizenruil

Als je op vakantie wil vertrekken, moet je sowieso een hotel, een BB of een chambre d’hote reserveren. Jammer genoeg zijn de prijzen van buitenlandse verblijven vrij hoog en vormen ze vaak een domper op de vakantievreugde. Gelukkig bestaat er een goede oplossing: huizenruil. Het principe rond huizenruil ontwikkelt zich ook stilaan in onze contreien en heeft heel wat voordelen!

Steeds meer Belgische deelnemers voor huizenruil

Huizenruil bestaat erin om je woning met een andere familie, koppel of een andere persoon te ruilen op basis van een huurovereenkomst gedurende een bepaalde periode. Dit concept trekt momenteel zo’n 43.000 mensen aan van over heel de wereld. In totaal wordt er jaarlijks meer dan 80.000 keer van huis geruild. In België tellen de twee voornaamste huizenruilorganisaties 350 leden en 280 leden voor de respectievelijk Nederlandstalige website huizenruil.com en de Franstalige website trocmaison.com. Deze cijfers zijn echter aan de lage kant als je de gegevens van onze Nederlandse buren bekijkt: 1.700 Nederlandstalige leden en 7.500 Franstalige leden. Dit gezegd zijnde neemt het aantal leden sinds drie jaar elk jaar toe en zijn er zelden leden die zich uitschrijven.

De voordelen van huizenruil

Het voordeel van huizenruil is uiteraard de kostprijs. Het is veel voordeliger om van huis te ruilen dan een hotel of een vakantiehuis te boeken. De besparing die je maakt, staat je toe om vaker op reis te gaan en meer te profiteren van lokale bezienswaardigheden. Een groter vakantiebudget dus.

Bovendien voel je je echt thuis. Je kan koken zoals je thuis doet, je hebt toegang tot alle plaatselijke faciliteiten en je kan genieten van een comfortabel bed. Vele eigenaars laten bovendien een kleine verrassing, zoals lokale specialiteiten, achter voor hun gasten. Leven in andermans huis kan bovendien voor inspiratie zorgen voor de inrichting in je eigen huis. Uiteraard dien je na je verblijf alles weer netjes op te ruimen en proper te maken.

De grootste angsten bij huizenruil

Een inbreuk op de privacy en angst voor schade zijn de twee belangrijkste dingen waarvoor mensen vrezen bij een huizenruil. Deze vrees is gegrond, hoewel nare verrassingen zich zelden voordoen. Een huizenruil vastleggen gebeurt namelijk niet van de ene op de andere dag. Er vindt eerst een uitwisseling van mails of Skype sessies plaats om een goed beeld te krijgen van het huis en er dient een contract opgemaakt te worden met diegenen die in je huis komen wonen. Je hebt steeds het recht om de huizenruil te weigeren als de toekomstige bewoners je niet betrouwbaar lijken.

Een studie die uitgevoerd werd door de Italiaanse universiteit van Bergamo heeft aangetoond dat 93% van de gebruikers van de officiële website ‘Home Exchange’ tevreden zijn over hun huizenruil-ervaring en dat 81% van de gebruikers hun huis al meer dan één keer verhuurd heeft.

Ook interessant