Vastgoed

Nederland kent grootste huurstijging sinds 1994

De huren zijn op 1 juli met gemiddeld 4,7 procent verhoogd. Dit is de grootste huurstijging sinds 1994. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Bij corporaties was de huurstijging met 5 procent aanzienlijk hoger dan bij commerciële verhuurders (3,7 procent). De invloed van de huurharmonisatie (huurstijging na verhuizing) bedraagt dit jaar 0,8 procent.

Veel huishoudens die van een corporatie huren kregen in 2013 een huurverhoging van 4 procent. Voor huishoudens met een middeninkomen kon daar nog een extra ‘gluurverhoging’ bovenop komen van 0,5 procent of 2,5 procent.

De gemiddelde huurstijging in 2013 kwam uit op 4,7 procent. Dat is 2,2 procentpunt hoger dan de inflatie over 2012. Het verschil tussen de huurstijging en de inflatie (in het voorafgaande jaar) bedraagt dit jaar voor het eerst sinds 1996 meer dan 2 procentpunt.

Hoge huurstijging bij corporaties

Opvallend is dat corporaties de huren aanzienlijk forser hebben verhoogd dan commerciële verhuurders. Hoewel zo’n honderd corporaties de gluurverhoging niet hebben doorgevoerd, ligt de gemiddelde huurstijging bij corporaties op maar liefst 5 procent. Dat levert de corporatiesector als geheel ruim 350 miljoen aan extra huurinkomsten (boven de inflatie) op. Ongeveer de helft van de huishoudens met een inkomen boven € 33.000 werd geconfronteerd met de gluurverhoging van 0,5 of 2,5 procent.

Niet te verteren

Vorige maand maakte de Woonbond bekend dat door een verkeerde berekening van de inflatie door het CBS de huurstijging in 2014 wel 2 procent te hoog kan uitvallen. De Woonbond heeft de Tweede Kamer in een brief gevraagd om de systematiek van de inflatieberekening te veranderen, zodat de huurverhoging volgend jaar aanzienlijk lager ligt dan dit jaar. Directeur Ronald Paping: ‘Huurders worden al onterecht gepakt door extra huurverhogingen. Daarbovenop blijken de huren ook nog extra verhoogd te worden door de systematiek van inflatieaanpassing. Dat is niet te verteren in een tijd dat de koopkracht al fors daalt.’

Ook interessant