Vastgoed

Wordt de huurwaarborg weer verhoogd naar 3 maanden?

Veel huurders en kandidaat huurders konden in 2007 opgelucht ademhalen; de huurwaarborg, die tot dan 3 maanden huur bedroeg, werd verlaagd naar 2 maanden. CD&V-fractieleider Raf Terwingen stelde vorige maand voor de wet van 2007 terug te draaien en de huurwaarborg weer naar 3 maanden huur op te trekken. Volgens Raf Terwingen komt de verhuurder vaak bedrogen uit bij huurgeschillen, wanbetalers en/of schade. Deze maatregel zou dus een extra bescherming bieden aan de verhuurder. Ongehoord of terecht?

In 2007 ging de huurwaarborg van 3 naar 2 maanden huur

De huurwaarborg weer optrekken naar 3 maanden huur is een grote stap achteruit. Zo denkt althans Vlaams parlementslid en senator Mieke Vogels (Groen) er over. ‘De huurprijzen zijn nu al onbetaalbaar geworden en het optrekken van de huurwaarborg zal huren enkel nog duurder maken. Er zijn andere manieren om de verhuurder te beschermen’. Maar niet enkel Groen vindt de maatregel ongeoorloofd in deze tijden van crisis. Ook Freya Van den Bossche, Huidig Vlaams minister van Wonen, Energie, Steden en Sociale Economie steunt de mening van Groen. Maar wat met wanbetalers?

Huurwaarborg terug naar 3 maanden? Waarom niet?

Het netwerk tegen armoede is er niet over te spreken. ‘De huurwaarborg weer optrekken naar 3 maanden is de klok 10 jaar terugdraaien. Voor veel huurders is 2 maanden huurwaarborg nu al een struikelblok. Een extra maand waarborg zal het voor velen al helemaal onbetaalbaar maken. Bovendien moet de nieuwe waarborg vaak al betaald worden voor de vorige huurwaarborg is vrijgegeven. “En dat bovenop de eerste maand huur!”, luidt het bij het Netwerk tegen armoede.

Is de huurwaarborg optrekken de oplossing?

Huurders hebben het vaak al niet gemakkelijk. Het leven wordt steeds duurder en de huurprijzen blijven niet achter in deze trend. ‘Er zijn andere oplossingen die zowel de huurder als de verhuurder kan beschermen’, oppert Freya Van den Bossche. Hiermee verwijst de minister naar het huurgarantiefonds dat in 2014 in werking treedt. ‘Dit fonds beschermt de eigenaars, want die krijgen hun geld, en beschermt de huurders, want die komen niet van de ene dag op de andere op straat te staan.’

Een tweede voorstel is de oprichting van een centraal huurwaarborgfonds. ‘Een huurwaarborg fonds maakt het mogelijk dat huurders hun waarborg in schijven betalen, of dat ze hun nieuwe waarborg betalen met de waarborg die ze terugkrijgen van hun vorige woning.’ Zo’n fonds bestaat al voor sociale woningen. Maar is dit wel de oplossing?

Ook interessant