Verhuizen

Hoe zorgen we ervoor dat de senior wel gaat verhuizen?

De berichten dat verkoop van woningen in het derde kwartaal van dit jaar weer flink gedaald is en dat de huizenprijzen nog steeds verder dalen, stemt droevig en voedt de nog steeds durende discussie over doorstroming op de woningmarkt. En dan niet alleen op het gebied van de koopmarkt, maar ook op de verhuurmarkt, want ook daar zit de markt behoorlijk dicht. Velen denken dat wanneer de 55- of 65-plussers weer gaan verhuizen, dit effect zal hebben op de hele verhuisketen en zo wordt er door diverse corporaties gezocht naar welke rol zij kunnen spelen in het laten verhuizen van senioren om zo mogelijkheden voor andere doelgroepen te creëren. USP ondervroeg in september en oktober 2012 ruim 1000 consumenten naar hun zekerheden en onzekerheden wat betreft hun eigen woonsituatie en eventuele verhuizing.

Verhuizers: veel onzekerheden over toekomstige woonsituatie
Van de ondervraagde consumenten zegt 4 op de 10 (40%) binnen nu en 10 jaar eventueel te willen verhuizen. Dit is een aanzienlijk deel en uiteraard zullen niet al deze huishoudens ook daadwerkelijk de stap zetten om te verhuizen. Wat opvallend is, is dat deze groep potentiële verhuizers nog zoveel onduidelijkheden heeft. Maar liefst bijna een kwart (24%) zegt nog niet te weten naar wat voor soort en type woning men zou willen gaan verhuizen. Nog een groter deel, 32%, zegt nog niet te weten wat men voor een eventuele nieuwe woning maximaal zou willen en kunnen betalen. 38% weet nog niet naar welke wijk, dorp of stad te willen verhuizen. Verder blijkt dat de grootste vraagtekens liggen bij de zogenaamde jonge of toekomstige senioren, namelijk tussen de 45 en 65 jaar, dé groep die moet gaan beslissen wat hun woonsituatie gaat worden in hun volgende levensfase.

De sleutel tot succes: persoonlijke begeleiding van professionals
Wanneer gevraagd wordt welke personen geraadpleegd worden bij vragen over de huidige of toekomstige woonsituatie, blijken logischerwijs familie (40%) of vrienden (35%) een zeer belangrijke rol te spelen. Ook medewerkers van corporaties en makelaars spelen een belangrijke rol, respectievelijk voor 18% en 21%. Bij 55-plussers neemt de rol van medewerkers van een corporatie, de huisarts en andere zorgverleners toe. Maar welke rol kunnen zij spelen? Wellicht is de naam niet zo goed gekozen, maar bij Vidomes en Woonstede zijn er goede voorbeelden van zogenaamde seniorenmakelaars. Deze kunnen persoonlijke begeleiding geven bij het bepalen van eisen en wensen en het zoeken en betrekken van een nieuwe woning.

Onderwerpen waarbij een senioren- of woonmakelaar kan helpen, liggen op financieel gebied (bijvoorbeeld: Wat kan ik voor een nieuwe woning maximaal betalen?), maar zijn ook vaak heel praktisch van aard (bijvoorbeeld: Hoe regel ik de verhuizing of wie kan mij helpen met eventuele klussen in de nieuwe woning?). Ook het onderzoek laat zien dat aan deze praktische zaken behoefte is. Van de 55-plussers die willen verhuizen, zegt 23% er interesse in te hebben wanneer de aanbieder van een woning (tegen betaling) een verhuisservice (inpakken en verhuizen) regelt, 24% zegt interesse te hebben in een klushulp.

Het succes zit hem in de persoonlijke benadering. Dat dit niet alleen bij senioren werkt, bewijst Welbions, die met een gerichte campagne en een persoonlijke benadering succesvol huurders van eengezinswoningen laat doorstromen naar nieuwe huurappartementen. Wanneer makelaars en corporaties op dit gebied meer samen gaan werken, kan er nog beter op de vragen van de woonconsumenten ingespeeld worden en wordt er wellicht een gedeelte van de vragen die er heersen in de markt voor consumenten beantwoord. Wij zijn ons ervan bewust dat doorstroming op de woningmarkt momenteel ook sterk bepaald wordt door het vertrouwen in de economie en de onzekerheden over maatregelen van de (nieuwe) overheid. Ook in het beantwoorden van vragen hierover kunnen professionals woonconsumenten voorlichten en adviseren.

Ook interessant