Vastgoed

Nederlander positiever over afschaffing hypotheekrente aftrek

Woningeigenaren staan momenteel positiever tegenover de afschaffing van de hypotheekrente aftrek dan een jaar geleden. Momenteel is nog maar 43% tegen de afschaffing van hypotheekrente aftrek, een jaar geleden was dit nog de helft (50%) van alle huizenbezitters. Opvallend is vooral dat de regeling waarbij de hypotheekrente aftrek alleen wordt afgeschaft voor duurdere koophuizen aanzienlijk aan ‘populariteit’ heeft gewonnen (van 26% naar 33%). De regeling waarbij de afschaffing van de hypotheekrente aftrek voor iedere huizenbezitter geldt, is nog steeds een taboe. Slechts 4% geeft hier de voorkeur aan. Dit blijkt uit het continue onderzoek Woonkennis van USP Marketing Consultancy onder ruim 1600 consumenten.

Vooral afschaffing hypotheekrente aftrek bij duurdere koophuizen ‘populairder’.

Ten opzichte van vorig jaar is er een duidelijke verschuiving zichtbaar in de mening van Nederlandse huizenbezitters. Nog 4 op de 10 huizenbezitters (43%) zijn momenteel tegen de afschaffing van de hypotheekrente aftrek. Een jaar geleden was dit nog de helft van alle woningeigenaren (50%). Opvallend is dat vooral de afschaffing van hypotheekrente aftrek bij duurdere huizen (zonder compensatiemogelijkheid) aanzienlijk aan belang heeft gewonnen onder huizenbezitters. Afschaffing van de hypotheekrente voor alle koopwoningen is nog steeds een taboe, slechts 4% geeft hier, met of zonder compensatieregeling, de voorkeur aan.

Ook gevolgen voor Nederlandse economie positiever, gevolgen voor eigen financiële situatie niet.

De gevolgen voor de Nederlandse economie bij afschaffing van de hypotheekrente aftrek zien de huizenbezitters ook positiever in dan een jaar geleden. Vorig jaar was de helft van de Nederlandse huizenbezitters van mening dat de Nederlandse economie duidelijk zou verslechteren bij afschaffing van de hypotheekrente aftrek. Momenteel is dit nog 40%. Ondanks deze positievere tendens zijn woningeigenaren somber gestemd over de gevolgen van afschaffing voor hun eigen financiële situatie: ruim een derde (35%) ziet deze duidelijk verslechteren en 32% ziet deze iets verslechteren. Ondanks deze financiële verslechtering denkt 60% van de woningeigenaren bij zowel gedeeltelijke als volledige afschaffing van de hypotheekrente aftrek de huidige woning te kunnen blijven behouden. Met name consumenten met een netto maandinkomen van boven de € 3.000,- per maand zijn deze mening toegedaan: 72% denkt de woning dan te kunnen behouden. Onder eenoudergezinnen is dit slechts 17%.