Vastgoed

De Ideale Woning viert 90 jarig bestaan met boekje

Naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van De Ideale Woning is zopas een boekje verschenen dat stilstaat bij deze omvangrijke periode. Het is zeker geen louter historische terugblik geworden, integendeel zelfs. In de fris ogende en luchtig vormgegeven uitgave wordt veruit de meeste ruimte voorbehouden voor de getuigenissen van 7 huurders van De Ideale Woning. Het zijn 7 totaal verschillende verhalen die de lezers zeker kunnen boeien.

De geschiedenis van de sociale huisvestingmaatschappij in die voorbije 90 jaar beperkt zich tot de eerste drie bladzijden. Hierin wordt voornamelijk gefocust op een aantal hoogtepunten uit die periode. Om te beginnen is er uiteraard de oprichting van de maatschappij onder de naam "De goedkope woning van het arrondissement Antwerpen". In de eerste jaren ging het snel vooruit met de bouw van liefst 1.333 eengezinswoningen. De crisis van de jaren 30 legde de bouwactiviteit vrijwel stil en de Tweede Wereldoorlog maakte alles nog erger.

De eerste jaren na de oorlog moest het patrimonium vooral heropgebouwd worden. Vanaf 1950 ging het nieuwbouwtempo opnieuw fors omhoog. In 1956 werd de 3.000ste woning in gebruik genomen. Nadien groeide het patrimonium met ongeveer 1.000 woningen elke 10 jaar: 4.000 in 1970, 5.000 in 1979. Een uitschieter was de viering van de 6.000ste woning in 1982. Tegen 2002 had De Ideale Woning 7.000 woningen gebouwd. Vandaag is dat aantal toegenomen tot 7.401, waarvan 1.933 woningen werden verkocht. Op dit moment zijn er al meer dan 5.600 huurwoningen.

Naamswijziging
De maatschappij richtte zich in het begin vooral op de behoeftige, kroostrijke gezinnen. In de eerste decennia werden daarom vooral eengezinswoningen gebouwd. Pas later kwamen de appartementsgebouwen, eerst voor alleenstaanden en kleine gezinnen, en daarna deels gedwongen door de hoge grondprijzen ook voor grotere gezinnen. Vanuit de overtuiging dat een sociale woning zo veel meer is dan alleen een dak boven het hoofd, veranderde de huisvestingmaatschappij in 1956 van naam en werd dus De Ideale Woning.

Met de naamswijziging veranderde de aandacht voor de gezinnen als doelgroep echter niet. Maar in de daaropvolgende jaren speelde de maatschappij wel in op bepaalde evoluties in de samenleving. Zo werden na verloop van tijd ook bejaarden-woningen gebouwd, evenals aangepaste woningen voor rolstoelpatiënten en werd een project opgestart voor begeleid wonen voor mensen met een mentale beperking.

Actief in stad én groene rand
In het boekje is ook een interview te lezen met huidig directeur Gert Eyckmans en met Dirk de Kort, voorzitter van de raad van bestuur van De Ideale Woning. Dit levert een reeks van interessante aandachtspunten op.

In het middengedeelte van het boekje worden achtereenvolgens 7 huurders aan het woord gelaten. Elk vanuit hun eigen situatie en hun persoonlijke ervaringen vertellen ze een voor een boeiende verhalen. Het zijn sterk uiteenlopende getuigenissen die onderlijnen dat De Ideale Woning er in de eerste plaats is voor en door zijn huurders.

Het boekje "De Ideale Woning bestaat 90 jaar" is verschenen op meer dan 5.000 exemplaren. Alle huurders ontvangen het begin september in hun brievenbus.

Ook interessant