Vastgoed

Boek: Wonen en kopen op Curaçao

Of u nu op de vlucht bent voor de Nederlandse fiscus of het onvoorspelbare klimaat in Nederland Curaçao kan voor u het alternatief zijn. Curaçao op 9 uur vliegen van Amsterdam, combineert een aantrekkelijk fiscaal klimaat met tropische temperaturen, een aangename passaat wind, blauwe luchten en de intens blauwe kleuren van de Caribische Zee.

Aankoop van onroerend goed op Curaçao

Veel Nederlanders vestigen zich in éen van de nieuwe of bestaande resorts.
De laatste jaren zijn er veel nieuwe resorts bijgekomen, veelal met uitzicht op de Caribische Zee. Deze resorts liggen wat meer afgelegen op het eiland en zijn ommuurd en alleen toegankelijk via een toegangspoort en een bewaker.

Wie echter in de buurt van winkels, restaurants en supermarkten wil wonen vestigt zich meestal in de wat oudere villawijken op het eiland zoals Zuikertuintje, van Engelen of Mahaai.

Deze villawijken kwamen in de jaren ’40 tot ontwikkeling toen de rijke families nieuwe huizen gingen bouwen op de voormalige plantages. De ruimte van toen is nog steeds zichtbaar in de brede lanen en ruime tuinen vol tropisch groen.

Ook rond het Spaanse Water (binnenbaai ten oosten van Willemstad) liggen een aantal resorts die enorm in trek zijn bij de welgestelden. Het bekendste resort is Jan Sofat.

Als Nederlander heeft u het recht om op Curaçao zonder belemmeringen en vergunningen een (vakantie)woning te kopen. Het permanent vestigen op Curaçao is echter wel aan voorwaarden verbonden.

Aangezien Curaçao onder hetzelfde rechtssysteem valt als Nederland verschilt een huis kopen niet zo veel van de Nederlandse situatie. De wettelijke regeling ten aanzien van overdracht van onroerende zaken is identiek aan de Nederlandse situatie.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting bedraagt 4 % van de koopsom onafhankelijk van de aard van het terrein bebouwd of onbebouwd.

Een huis op Curaçao en de Nederlandse fiscus

In het BRK (Belastingregeling voor het Koninkrijk) staat in artikel 4, dat een Nederlands ingezetene die op Curaçao eigenaar is van een huis, op Curaçao belast mag worden op Curaçao voor de inkomstenbelasting.

Daarnaast moet u uw huis op Curaçao echter ook nog aangeven voor de Nederlandse inkomstenbelasting in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Het inkomen in box 3 wordt fictief vastgesteld op 4% van de gemiddelde jaarlijkse waarde van uw bezittingen, verminderd met de schulden. Dit fictieve rendement wordt belast tegen een tarief van 30%. De Nederlandse fiscus moet echter vermindering verlenen voor de reeds betaalde belasting op Curaçao.

Een huis op Curaçao en de Curaçaose fiscus

Omdat het huis op Curaçao is gelegen zal ook de Curaçaose fiscus lokale (grond) belastingen heffen over het onroerend goed.

Tarief grondbelasting: 0,6% over de waarde van de woning in het economisch verkeer. Grondbelasting wordt jaarlijks geheven.
Woont u als particulier permanent op Curaçao en wordt uw woning als eigen woning aangehouden dan wordt deze woning niet in de inkomstenbelastingheffing op Curaçao betrokken. Op Curaçao kent men geen huurwaardeforfait.

Heeft u een tweede woning op Curaçao die wordt verhuurd dan worden de huurinkomsten van deze woning voor 65 % betrokken in de inkomsten-belastingheffing. Onderhoudskosten en overige kosten die verband houden met de verhuur zijn niet aftrekbaar.

Rente en kosten van een geldlening die verband houden met de verhuurde woning zijn wel volledig aftrekbaar. Voorwaarde is wel dat er huuropbrengsten tegenover staan.

Zijn de kosten in een bepaald jaar hoger dan de huuropbrengsten dan kan men gebruik maken van de verliescompensatieregeling en het verlies overhevelen naar het volgende jaar.

Vermogenswinsten bij verkoop van een tweede woning worden op Curaçao niet belast. Is de tweede woning in een bedrijf/vennootschap ingebracht dan geldt deze belastingvrije vermogenswinst niet.

De verhuizing

Bij vestiging op Curaçao kunt u uw persoonlijke inboedel en uw auto zonder invoerrechten op Curaçao invoeren:

Voorwaarde is dat u een werk- of verblijfsvergunning heeft. Nederlanders moeten een van Rechtswege Verklaring kunnen overleggen. Bovendien moet u uw inboedel en auto binnen 6 maanden nadat u zich heeft ingeschreven in het Curaçaose bevolkingsregister (Kranshi), hebben ingeklaard.

Verder moet u kunnen aantonen dat de te verhuizen goederen uw persoonlijke eigendommen zijn. Neem daarom zoveel mogelijk aankoopnota’s en/of betalingswijzen mee. Om voor vrijstelling van invoerrechten in aanmerking te komen moeten de aankoopnota’s ouder zijn dan 6 maanden.

Let op
Binnen 6 maanden na inschrijving in het bevolkingsregister (Kranshi) moeten uw persoonlijke eigendommen zijn ingeklaard.

Meer informatie over wonen en onroerend goed op Curaçao leest u in het juridische en fiscale handboek:

Wonen en kopen op Curaçao
Prijs: euro 22,50 excl. verzendkosten
ISBN: 978-90-74646-42-0

Nu bestellen!