Architectuur

Prins Charles wil huizen zoals gebouwd in Helmond

Prins Charles heeft weer een flinke steen geworpen in de vijver van de Britse architectuur door de Nederlandse, klassieke bouwstijl van harte aan te bevelen bij de Britten. In Nederland worden steeds meer nieuwe 'oude wijken' gebouwd. Nieuwe huizen, die eruitzien alsof ze al meer dan honderd jaar oud zijn.

Prins Charles wil deze bouwstijl toepassen in zijn eigen modeldorp Poundbury bij Dorchester. Britse architecten spreken er schande van. De gemeente Helmond is niet verrast door de prinselijke lofzang. “We zijn al eens door de Prince's Foundation uitgenodigd om onze plannen voor de wijk Brandevoort in Helmond te presenteren”, vertelt woordvoerder J. Geest. “We wisten dus al dat we de belangstelling hadden van prins Charles.”

Rob Krier
Brandevoort, een nieuw Brabants dorp gebaseerd op klassieke Brabantse bouwkunst, is ondanks de aanvankelijke scepsis een daverend succes dat nu ook op andere plekken in Nederland wordt nagevolgd. Als het aan prins Charles ligt, volgen Engeland en Wales snel. Het brein achter het idee is de Duitse architect Rob Krier, bekend van zijn ontwerpen in de Berlijnse binnenstad.

Efficiënt
Wat de prins zo bevalt aan de Nederlandse wijken, is de ‘efficiënte wijze van bouwen’, waarbij voor deuren, ramen en het binnenwerk moderne materialen in standaardmaten worden gebruikt. Aan de buitenkant is echter ruimte voor individuele accenten, variatie en een nostalgisch, klassiek uiterlijk. “Dat ziet er veel aantrekkelijker uit dan de gewone seriebouw en geeft ook vaklieden een kans”, zegt algemeen directeur Hank Dittmar van de Prince's Foundation, de bouwstichting van prins Charles.

Bedroevend
Dat de ideeën van de prins - die zich sinds jaar en dag in eigen land bemoeit met architectuur - op weerstand stuiten, is ook in Helmond geen verrassing. “Architecten vinden van zichzelf dat ze deze werkwijze niet goed mogen vinden, maar bij huizenkopers is het enorm populair. Volgens Britse architecten die aan het woord kwamen in het dagblad The Guardian moeten moderne woningen een 'eigentijdse uitstraling' hebben. “Het is bedroevend dat de prins wil teruggrijpen naar de bouw van vroeger, met kastelen en dergelijke. Degenen die van nostalgie houden moeten maar een boek lezen”, vindt architect Piers Gough.