Architectuur

Nike distributiecentrum kanshebber voor MIPIM-awards 2017

Nike distributiecentrum kanshebber voor MIPIM-awards 2017
© Nike, inc.
Jaspers-Eyers Architects, ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis en ontwerpbureau Pauwels zijn genomineerd voor de finale van de MIPIM-award “Best Industrial and Logistics Development” met het distributiecentrum van sport- en kledingmerk NIKE in Ham. Dit werd in 2016 officieel geopend. De MIPIM-awards worden uitgereikt op donderdag 16 maart tijdens de jaarlijkse vastgoedbeurs MIPIM in Cannes, die vastgoedprofessionals van over de hele wereld samenbrengt.

Op de NIKE European Logistics Campus (ELC) in Ham bouwde NIKE een vooruitstrevend en duurzaam distributiecentrum, dat ontworpen werd door het Belgische architectenbureau Jaspers-Eyers Architects, en het internationale ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis. Het Leuvense landschapsontwerpbureau Pauwels ontwierp de ecologische infrastructuur en de omgevingsaanleg.

Tijdens de wereldvermaarde vastgoedbeurs MIPIM in Cannes worden elk jaar de beste realisaties of ontwerpen van het afgelopen jaar bekroond. Naar eigen zeggen gaat het om de “crème de la crème van de vastgoedsector”. In elk van de 11 categorieën, die gaan van ziekenhuizen tot winkelcentra of zelfs volledige stadswijken, zijn er 4 finalisten. NIKE dingt mee naar de award “Best Industrial and Logistics Development”. De beursgangers kunnen tijdens MIPIM hun stem uitbrengen, die telt voor 50 procent. De rest wordt bepaald door een vakjury.

Een duurzaam logistiek bolwerk

Dankzij deze nieuwste investering in een state-of-the-art gecentraliseerd distributienetwerk in het hart van Europa, kan NIKE een groot netwerk van retailers en consumenten binnen het continent en de rest van de wereld bedienen. Op de Belgische campus van NIKE werken meer dan 3.000 medewerkers.

Het ontwerp is gebaseerd op drie focuspunten: niet-fossiele energieconsumptie, het sluiten van energie- en resourcekringlopen, en een omgeving waar gezondheid en biodiversiteit centraal staan.

Nike distributiecentrum kanshebber voor MIPIM-awards 2017
© Nike, inc.

Facts en figures

  • Meer dan 95% van de containers wordt aangevoerd via het Albertkanaal, wat het wegennet 14.000 vrachtwagenritten per jaar bespaart. Het terrein is uitstekend ontsloten via kanalen, treinverbindingen en snelwegen.
  • Het gebouw gebruikt 100% hernieuwbare energie: wind, zon, geothermisch, hydro-elektrisch, en biomassa.
  • De vele ramen, een uniek systeem dat daglicht transporteert en de geautomatiseerde LED-verlichting, halen het elektriciteitsverbruik en de milieu-impact drastisch naar beneden. Bovendien zorgen ze ook voor een aangename werkplek.
  • Enorme groene gevel: over de gevel van het distributiecentrum loopt een groene beplanting, die een totale lengte heeft van 1,3 kilometer. Deze weert de zon, bevat vluchtroutes voor noodgevallen, en draagt bij aan de uitstraling van het gebouw.
  • Aandacht voor biodiversiteit: Arcadis gaf aanbevelingen over de natuurlijke omgeving rond het distributiecentrum, met als resultaat een stijging van de biodiversiteit in de omgeving na de bouwwerken. Er worden schapen ingezet om het landschap te onderhouden en bijenkorven op het terrein dragen bij aan de biodiversiteit door middel van de bestuiving van bloemen op de site en in de lokale omgeving.

Over de realisatie

  • Oppervlakte gebouw: 40.000 m²
  • Oplevering: 2016
  • Ontwerpteam:
    • Jaspers-Eyers Architects: architectuur
    • Arcadis: studies duurzaam bouwen, stabiliteit, speciale technieken, biodiversiteit, LEED-certificatie
    • Pauwels: ecologische infrastructuur (inclusief de groene gevel) en de omgevingsaanleg
  • Locatie: Ham, Limburg, België (NIKE ELC, European Logistics Campus)

Nike distributiecentrum kanshebber voor MIPIM-awards 2017
© Nike, inc.

De finale van de MIPIM-awards gaat door op donderdag 16 maart 2017 tussen 18.30 en 19.30 in het Grand Auditorium van het Palais des Festivals in Cannes.

Ook interessant