Architectuur

Architectuur in de kijker: Bijzondere villa in Hindeloopen

Architectuur in de kijker: Bijzondere villa in Hindeloopen
Lautenbag Architectuur
Op een prachtige plek tussen de Friese koeien, nabij het IJsselmeer, staat Villa Kop-hals-romp. In 2011 starten we met het ontwerp. De vraag van de opdrachtgever was om de woning te verbinden met de oude stal en hooiberg. Er moest meer leefruimte komen en meer connectie met de omgeving. De stal zou bij de woning worden betrokken en de hooiberg werd Bed & Breakfast.

De opdrachtgever is ambitieus ondernemer en heeft grote affiniteit met zijn directe omgeving. Hij had hoge ambities wat betreft vormgeving en vond het een uitdaging om de woning zelf te verbouwen, met behulp van vrienden en specialisten uit de directe omgeving. Materialen wilde hij waar mogelijk uit de omgeving halen; duurzaam voor omgeving en relaties! Door deze alternatieve manier van bouwen was er meer tijd, maar ook noodzaak voor goed overlegom de bouw gesmeerd te laten verlopen. Een intensieve samenwerking tussen opdrachtgever, architect en bouwers was daarvan het gevolg. Dit heeft geresulteerd in een bijzonder gedetailleerd ontwerp.

Villa Hindeloopen van Lautenbag Architectuur
Lautenbag Architectuur

De vorm en indeling van het gebouw waren vrij snel vastgelegd, naar details en materialisering is veel onderzoek gedaan. Als architect kreeg ik alle ruimte om mijn creativiteit toe te passen, echter de opdrachtgever moest van mijn keuzes soms wel worden overtuigt. Elk detail waar discussie over was, heb ik in het 3D model uitgewerkt. Daarmee kon ik verschillende mogelijkheden laten zien. Zo kozen we steeds gezamenlijk de beste oplossing.

Het ontbreken van een vastgestelde opleverdatum maakte het mogelijk om de tijd te nemen om de essentie van het ontwerp en de details goed en duidelijk uit te leggen aan het bouwteam. Een ieder had ook een eigen inbreng. Daardoor zit het gebouw zowel architectonisch als technisch scherp in elkaar. De ruime bouwtijd gaf daarnaast ruimte voor ontwikkeling en het opzoeken van grenzen. Zo is een nieuw kunststof kozijntype speciaal voor dit project versneld ontwikkeld. We hebben de grootst mogelijke aluminium schuifpui met verborgen schuifdeur toegepast, de grootste zonwerings screens en de grootst mogelijke stalen taatsdeur (1800 x 2700 mm). Ook hebben we een raam toegepast die met een druk op de knop matteert. In het interieur zijn o.a. de gegoten betonnen keuken, de gigantische houten eetkamertafel, de garderobe met geïntegreerde led verlichting, speciaal voor dit project gemaakt. Deze bijzondere oplossingen zorgen voor een spannend ontwerp.

Villa Hindeloopen van Lautenbag Architectuur
Lautenbag Architectuur

Wat betreft het interieur (o.a. de verlichting, domotica, keuken) en de tuin is er nauw samengewerkt met alle partijen en dat is zichtbaar. Alle onderdelen sluiten op elkaar aan, zowel qua kleur, materiaal, afmeting, verhouding en positionering. Het is echt één geheel geworden. Het resultaat van deze bijzondere samenwerking is een bijzonder gebouw, met veel lucht, daglicht en ruimte en een panoramisch uitzicht op de natuur. Een woning op maat gemaakt voor deze opdrachtgever en deze plek. De drie verschillende onderdelen van het gebouw behouden hun eigen karakter, maar zijn toch één geheel geworden. Het gevraagde programma is goed verdeeld over de drie delen; de lounge in de kop, de entree en keuken/eetkamer in de nieuwe minimalistische hals en de slaap/badkamer in de romp, met daarachter de Bed & Breakfast. In materialisatie en detail is gestreefd naar spanning door veel diepte, contrasten en reflectie.

Weinig architecten in Nederland krijgen de kans het bouwproces op deze manier door te maken. De rol van architect in de huidige bouw wordt steeds kleiner. Ik hoop dat dit werk duidelijk maakt dat een architect op de bouw zeer van belang is en een groot verschil kan maken in het resultaat.

Villa Hindeloopen van Lautenbag Architectuur
Lautenbag Architectuur

Ook interessant