Verbouwen

Nieuw leven voor Roemeens cultuurpaleis

De Roemeense gemeente Blaj heeft een nieuw multifunctioneel gebouw in haar voormalige cultuurpaleis. Architect Vlad Sebastian Rusu heeft het door brand geruïneerde bouwwerk gerenoveerd, met de oorspronkelijke tekeningen uit 1930 als uitgangspunt. Het Palatul Cultural is oorspronkelijk een ontwerp van de architect Victor Smigelschi uit Boekarest. In de vroege jaren 1960 kreeg het gebouw een nieuwe functie als bioscoop, waartoe veranderingen aan de grote zaal werden doorgevoerd. In die periode zijn ook kleine functionele veranderingen aangebracht om op de eerste verdieping onder meer een museum en bibliotheek te kunnen huisvesten.

Nieuwe functie in oud ontwerp

Een grote brand ruïneerde in 1995 een groot deel van het cultuurpaleis. In 2012 besloot het gemeentebestuur om het cultuurpaleis te herbouwen en nieuw leven in te blazen. Het gebouw moest een multifunctionele hal krijgen en zowel met dag- als kunstlicht kunnen worden verlicht. Ook zou de regionale afdeling van de Roemeense Academie hierin haar hoofdzetel krijgen.

Architect Vlad Sebastian Rusu vond in het nationale archief tekeningen die aan de Smigelschi werden toegeschreven en twee beelden waarop het gebouw kort na de opening te zien is. Over het originele interieur van de grote zaal was niets te vinden.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant